postanowiłem założyć temat bo jestem ciekaw waszych informacji dot. spalania w lpg
ostatnio wyliczyłem że pali mi 7,9l na 100 km, ale jeszcze jestem przed regulacją gazu :wink:
a jak u was?
To jest widok strony w wersji do druku
postanowiłem założyć temat bo jestem ciekaw waszych informacji dot. spalania w lpg
ostatnio wyliczyłem że pali mi 7,9l na 100 km, ale jeszcze jestem przed regulacją gazu :wink:
a jak u was?
Generalnie to czytałem że powinien palić tyle co wskazuje komputer + około 1 litr. Spalanie 1,4 na LPG nie powinno przekraczać 8,5-9 litrów w cyklu miejskim. Tak twierdzi magik od LPG z ASO
Myśle że na poziomie 8 stanie jestem przed regulacją także zobaczymy
Cykl mieszany 8.5 (komp pokazywał 7.5)
Jeszcze przed regulacja
Przebieg 1800 (pierwszy tysiak tylko benzyna)
Moz tak, może nie. Wole dmuchać na zimne, a ze dostałem od salonu pełny bak paliwa i auto bez gazu ze względu na kolejkę do gazownika, to takie sobie postanowienie zrobiłem.
Jak dali paliwo to pewnie że tak :D U mnie będzie 5 litrów pewnie bo Orlen obok jest :P
to mi zatankowali 3 litry
Ja miałem tyle paliwa, że miałem obawy co do dojazdu na stację która była 150m od salonu 😀
Mnie na LPG, po pierwszym tankowaniu wyszedł 7,15 - jazda mieszana, komputer wskazywał średnie spalanie 6,5. No nie jest źle :smile:, przebieg 1390. Póki co, powyżej 3,5 tys. obrotów nie ciągnę.
Jak wam pokazują diody, bo mnie już paliła się czerwona, a zatankowałem tylko 29 litrów. Zbiornik mam 59. Jak był pusty zbiornik (wyjechany do zera), to weszło tylko 42,86. Różnica ok 16 litrów - coś spory ten zapas, miało być 20%.
Pełny bak był dlatego ze nie zamontowali gazu na czas i były inne opóźnienia.
Na lampki nie ma co patrzeć. To juz mój 3 gazownik tartalinii jedyne co działa precyzyjnie to licznik podróżny.
T.tomek masz zbiornik stako ? Ja mam zbiornik 46 i gazu idzie nabić ok 33-34l
Jakiej firmy masz zgiirnik? Ten 57 l
pytanie czy podczas jazdy pala Ci sie jeszcze jakies diody oprócz zielony bo moim zdanie powinna palić sie jeszcze niebieska
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
616 km przejechałem na baku 47 litrów lpg
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
jazda mieszana
Dzisiaj trasa autostrada A1 - 400 km w tym 40 km miasto/ - prędkość 160-170 /średnia prędkość z komputera 138 km /h / obroty 4-4,5 tyś - 10,6 l LPG/po tankowaniu/ - czas przejazdu ok. 2h50min
Droga powrotna A1 400km - w tym 40 km miasto/ prędkość 120-140 / momentami przy wyprzedzaniu do 150 km/ h / obroty max 3,8- 4,2 tyś - średnia prędkość z komp. 98 km/h - 9,1 l LPG/po tankowaniu/ - robiłem przerwy w jeździe ale czystej jazdy ok. 3,5- 4 h
W jednym i drugim przypadku wskazania komputera co do spalania zaniżone o ok. 1,2 - 1,5 l
Pierwsza zielona dioda gaśnie u mnie tak średnio po 150 km -
Kolejne trzy zielone gasną zdecydowanie szybciej - wszystkie tak po ok. kolejnych 150 km.
Na diodzie czerwonej przejeżdzam kolejne 150 -200 km
Tipo - przebieg 5600km
No to tipo dzisiaj miało ostrą jazdę:smile:
Ostatnio po trasie zauważyłem że 90km/h nie jest eko. Wszystko dobrze gdy jedziemy sami i po płaskim. Ale gdy górka nas zastanie wskaźnik spalania skacze jak szalony. Dużo lepiej gdy mamy minimum 100-110, to i górki łyka spoko a i wyprzedza się łatwiej
Ale dopiero jutro jadę na pierwsza regulacje, zobaczymy czy coś sie zmieni.