To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
Egr
Witam.jakie są objawy padającego EGRa?
coś mi się wydaje że mój EGR zaczyna padać,objawy występują od czasu do czasu są takie że słabo wkręca się na obroty a po przekroczeniu 3000 zaczyna jechać normalnie.czy to EGR się kończy czy może coś innego?
Proszę o jakieś wskazówki.
-
Miałem podobnie przyczyną był nie domknięty zawór .U mnie dało się go wyczyścić ale to renault Thalia .Ale to starczyło na krótki czas.
-
U mnie przy uszkodzeniu egr-u wywaliło żółtego checka
-
ale to przy uszkodzeniu. Przy zasyfionym tak się będzie działo jak kolega fredi13 pisze z tym, że u mnie od 2500 obrotów idzie jak burza a tak to trochę go muli. Jest wątek o egr na forum, znajdź i poczytaj.
-
2 załącznik(i)
Panowie wyczyściłem sobie egr i nie był bardzo zasyfiony ale po zdemontowaniu go zobaczyłem taką blaszkę i czy to znaczy, że mam częściowo zaślepiony?Załącznik 19751Załącznik 19752
-
Tak. To jest częściowa zaślepka
-
Dokładnie to samo. To dotyczy wszystkich silników M-jet. Z forum o 159:
"W zakresie obrotów 2700-3000. Odczuwalne szczególnie na pierwszym lub drugim biegu, tak jakby z turbiny silnik dostał większe ciśnienie doładowania ( i tak dosłownie się dzieje ). Dodam, że nie dzieje sie to za każdym razem. Raczej jest to spontaniczna reakcja silnika. Niektóre modele 159 tak mają. Lekki dyskomfort spowodowany niepłynnym wchodzeniem na obroty. Walczyłem aby to usunąć z serwisami Alfy od pół roku. Odpowiedzi miałem w stylu,
Pana model tak ma i już...
Rzeczywiście cos jest, ale powinien się Pan cieszyć, bo to extra moc... itd...
W zeszłym tygodniu dowiedziałem się, że FIAT wie o tym problemie i maja rozwiązanie. Dodatkowa uszczelka jest montowana gdzieś w okolicach zaworu EGR, która ma za zadanie niwelować nadmiar ciśnienia. Chyba pomogło, bo od dwóch dni, nic się nie dzieje. Alfa twierdzi, że ta uszczelka jest montowana standardowo we wszystkich nowych modelach 19 JTDm.
Proponuję, aby wszyscy posiadacze w ciemno jechali do ASO, żeby wykonać "naprawę wg. rozwiązania serwisowego nr 10801491RA", czyli dołożenie uszczelki / blaszki pod zawór EGR. Rożnica jest kolosalna, w zasadzie powinienem dostać odszkodowanie od FAP za jeżdżenie beznadziejnym autem przez 1,5 roku. Teraz to jest nowy silnik. Zero szarpnięcia w tym krytycznym momencie, auto przyspiesza płynnie, co więcej mam wrażenie, że szybciej od 0,8 dochodzi do 1,5 bara.
Read more: Zaślepienie EGR
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
taki opis znałazłem u kolegów z forum alfy a tutaj link na allegro http://allegro.pl/09-zaslepka-egr-fiat-opel-1-9-8v-2-4-10v-jtdm-cdti-i5001905275.html
-
Cześć,
Przy 159 tys. km właśnie miałem czyszczony EGR (pojawił się błąd silnika) - zawór był faktycznie zawalony. Przed czyszczeniem auto pięknie wchodziło na obroty - od 2000 była moc. Po wizycie w warsztacie zbiera się dopiero od 2900 obrotów, na 5-6 biegu brak mocy... Jakieś sugestie?
-
A co zostało wyczyszczone? Sam zawór? A kolektor? Jeżeli zawór był mocno zawalony to istnieje podejrzenie że i kolektor wewnątrz jest mocno zanieczyszczony, w kolektorze jest czujnik ciśnienia doładowania może on jest mocno zabrudzony i niewłaściwie komputer steruje sprężarką.
-
A czy będzie problem jeśli mechanik wyłączył mi EGR (wywalił z komputera) ale nie zaślepił go fizycznie ?
Będzie to działało ? Chyba bez sensu trochę .
-
Podepnę się: jeśli moc mam mega wysoko (2.4 jtd) i jest jej za mało to można podejrzewać EGR? Wywaliło mi jego błąd ostatnio, ale zgasł sam z siebie i auto nieco lepiej wchodzi na obroty (wcześniej było jak z VTECiem- do 2.5k RPM nic i raptem kop).
To jest mój wykres uzyskany na hamownii z checkiem palącym się:
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hp...b2&oe=555BC567
-
Cytat:
Napisał
eror
A czy będzie problem jeśli mechanik wyłączył mi EGR (wywalił z komputera) ale nie zaślepił go fizycznie ?
Jeżeli EGR jest zamknięty to OK. Jeżeli np. zawieszony jest w opcji otwarty lub uchylony to spaliny i tak będą szły do kolektora ssącego.
-
Cytat:
Napisał
eror
No to będzie totalna lipa.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Jeżeli EGR jest zamknięty to OK. Jeżeli np. zawieszony jest w opcji otwarty lub uchylony to spaliny i tak będą szły do kolektora ssącego.
wszystko w temacie. ja dodam tylko, że z reguły ludzie zaczynają się interesować EGRem w momencie kiedy nadaje się on do czyszczenia lub wymiany, także samo wyłączenie programowe niewiele może pomóc.
-
Eee, dopytałem i jest O.K.
Żle zrozumiałem , usłyszałem. EGR mam wyłączony w kompie a fizycznie jest wstawiona zaślepka 100%.
On nie był tylko czyszczony jakoś specjalnie.
-
Jesli zaslepiony i wyłączony, to czyszczenie nie potrzebne, bo niby po co ;)
-
Witam
dzisiaj byłem na wyprogramowaniu EGR, troche to trwało ale widze poprawę.
Jutro odpalenie na zimno,jestem ciekaw?
-
Witam,
A ja mam takie pytanie.
Od samego początku posiadania Cromy, mam zaślepiony i wyprogramowany zawór EGR. W przyszłym tygodniu zabieram się za klapy wirowe i przy okazji, chciałem całkowicie usunąć EGR i zaślepić grubą blaszką.
Co będzie jak odepnę EGR (który powinien być wyprogramowany) od wtyczki? Wywali mi Check Engine? Ktoś kiedyś robił taką operację.
Dodam, że usuwam go fizycznie, ponieważ chce się pozbyć chłodniczki spalin (cieknie mi).
P.S Mogę mieć problemy na przeglądzie po takiej operacji?
-
Cytat:
Napisał
CzarnyGD
(który powinien być wyprogramowany)
No właśnie zależy czy powinien czy jest ;) ale załóżmy, ze jest usunięty programowo, to nic się nie powinno dziać, co do przeglądu, to wszystko zależy od diagnosty jak mocno dociekliwy jest ;)
-
Odepnij wtyczkę od EGR i w trase, zobaczysz czy błąd się pokaże. Będziesz miał pewność.