To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Głowica ? [FILM] -
Głowica ? [FILM]
Ostatnio zaczął mi bardzo nierówno pracować na LPG. Na benzynie również pracuje nierówno, ale ze względu na podwyższone (1100 obr/min) obroty biegu jałowego nie jest to tak wyczuwalne.
Co myślicie o tym ?
https://www.youtube.com/watch?v=JNyLrPNDJBI
-
A ubywa płynu?
Mi ubywało, plus szarpało autem jak dodawałem mocniej gazu, diagnoza do wymiany UPG.
-
Płynu niestety ubywa. Co jakieś 400-500 km schodzi mi stan z max. na min. Dałem auto do warsztatu na test spalin w układzie chłodzenia. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
Z początku też musiałem robić dolewki co jakieś 500 km, później już co 200 a jak po 100 km skończył mi się płyn to dałem do mechanika.
-
Mam potwierdzenie, że padnięta jest UPG. Spaliny w układzie chłodzenia. Dostałem nawet kosztorys na 1500 zł. Chyba sam zostanę mechanikiem :)
-
Mnie wymiana UPG wyniosła jakoś 250 zł. + UPZ, oczywiście bez planowania, na razie po przejechaniu 3000 km od wymiany jest wszystko OK.
-
Cytat:
Napisał
Damiano.Italiano
oczywiście bez planowania,
nie rozumiem skoro wina leży po stronie uszczelki pod głowicą to dlaczego nie planować głowicy, oszczędności?? 3000km heh przejedz 50.000 to pogadamy... 1500zł to chyba ich po***ało :axe:
-
Cena z kosmosu. Swego czasu robiłem UPG i z nowym rozrządem i olejem valvoline zapłaciłem ok 800zł. Głowica oczywiście planowana.
-
Głowica nie zawsze wymaga planowania a ocenę pozostawmy już mechanikowi. U mnie oryginalna fabryczna nie wytrzymała nawet 80 000 km, to jak ta wymieniona przejeździłaby połowę tego to byłby sukces. :)
-
Mi mechanik na co dzień pracujący w ASO powiedział że UPG w tych silnikach (1.2 8V 60KM) po 100 tyś km to praktycznie norma. Ile w tym prawdy...? U mnie jak strzeliła uszczelka to liczydło pokazywało 100 tyś z groszami więc wiele się nie pomylił. Planowanie kosztowało 120zł więc stwierdziłem że koszt relatywnie niewielki w porównaniu do kosztów w przypadku konieczności ponownego rozbierania silnika.
-
W Szczecinie z tego co widzę to na dzień dobry za planowanie wołają 200 zł, a jak na TVN Turbo oglądałem program Samochód Marzeń, to tam zapłacili za taką usługę niby 80 zł. Czyżby telewizja kłamała ;)
-
Mnie wymiana UPG samemu w 1.6 wyniosła około 700zł w tym nowe blokady rozrządu i wymiana wałka wydechowego. Masa pracy była, ale zaoszczędziłem połowę.
-
Podepne sie pod temat,zeby nie robic nowego.
U mnie sytuacja wyglada tak:
-co 400 km trzeba dolac plynu,schodzi z max do min.
-babelki w ukladzie chlodzenia,nie tak duzo jak u kolegi,co kilka sekund pojawi sie kilka mniejszych babli,dodam ze jak jest zimny silnik babelkow jest wiecej,pozniej gdy silnik sie rozgrzewa jest ich mniej,podczas przegazowki tworza sie takie duze pecherze powietrza.
-z rury wydechowej nic leci,tylko podczas rozruchu na zimnym,ale to raczej normalne.
-oleju nie przybywa,tylko ubywa
-silnik na benzynie pracuje idealnie,na lpg odrobinke gorzej
-zadnych strat mocy ani falujacych obrotow.
Wiecie co to moze byc ?
-
Oczywiście UPG. Bąbelki robią się kiedy jest przedmuch z komory spalania do kanałów wodnych. Będzie u Ciebie jak u mnie. Olej przelewa się do układu chłodzenia, u mnie ciśnienie rozwaliło zbiorniczek wyrównawczy. Też silnik pracował dobrze, ale ja się zabrałem za to zanim stało się coś poważniejszego.
-
Postaw samochód i obczaj gdzie masz wyciek podłóż coś i obczaj skąd cieknie, bo i pompa wody może szwankować.
-
Cytat:
Napisał
Damiano.Italiano
Głowica nie zawsze wymaga planowania
po tym jak uszczelka się przepali zawsze! chyba że, robisz auto na handel... tak są i tacy klienci ;)
-
Dzieki za szybka pomoc ;)
W plynie chlodniczym wlasnie nie mam tlustych plam,wzialem probke 200ml plynu i byl przejrzysty.
Jutro sprawdze kompresje,moze to da jasniejszy obraz.
Pytalem kolegi mechanika mowi zebym sprawdzil wycieki z chlodnicy tak jak pisze kolega damiano.italiano. Na poczatku obstawialem pompe wody,bo od 3 wymian rozrzadu nie byla wymieniana
-
Zapomnialem dodac ze w kabinie slychac dosc glosno w okolicy pasazera przelewanie sie plynu chlodzacego. Wachalem plyn chlodniczy,spalin ani podobnych zapachow nie bylo,tak samo wachalem bagnet od oleju,bylo czuc delikatna won spalin.
-
a tuz po odpaleniu na zimnym, puchną węże od wody?
-
Cytat:
Napisał
jacobkaroten
slychac dosc glosno w okolicy pasazera przelewanie sie plynu
Trzeba porządnie odpowietrzyć układ