To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Blue&me Nav -
Blue&me Nav
Witam wszystkich, mam problem w aucie u taty jest to Fiat Croma 2 2008. Nawigacja nie wczytuje pendrive'a z mapami i próbowałem z kilkoma. Ściągałem różne mapy i nie wczytuje żadnej. Nawigacja mówi: Włóż pamięć SD z mapami, a na wyświetlaczu pisze włóż pamięć USB z mapami. W aucie nie ma wejścia na SD i jest to auto po lifcie.
-
2 załącznik(i)
Mówisz, że nie ma wejścia na kartę po lifcie? :) Takiej dziurki z napisem SD powyżej sloty na płyty? Wrzuć fotkę radia!
Załącznik 17642
W starszej wersji po prawej.
Załącznik 17647
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
barteksc
Witam wszystkich, mam problem w aucie u taty jest to Fiat Croma 2 2008. Nawigacja nie wczytuje pendrive'a z mapami i próbowałem z kilkoma. Ściągałem różne mapy i nie wczytuje żadnej. Nawigacja mówi: Włóż pamięć SD z mapami, a na wyświetlaczu pisze włóż pamięć USB z mapami. W aucie nie ma wejścia na SD i jest to auto po lifcie.
a ściągnięte mapy są w folderze "map regions" ? Jeśli nie... to utwórz folder w pendrivie z tą nazwą, wklej plik z mapą i będzie hulać...
Załącznik 17643
Barteksc jak masz jakieś pytania pisz na PW mam te ustrojstwo...
TMK chyba chodzi o Blue&Me Nav tak jak w opisie....:smile:
-
Cytat:
Napisał
stilo3d
TMK chyba chodzi o Blue&Me Nav tak jak w opisie....:smile:
:lol:Oglądając wiele cromek poliftowych przed zakupem nie trafiłem na taką wersję "nawigacji" :) Gdzieś na forum fiata bravo chyba ktoś podawał linka do map, jednak coś kojarzę słowo "torrent"...
-
3 załącznik(i)
Ja mam taką.... :)
Załącznik 17648Załącznik 17649Załącznik 17650
Ps. żarówka już wymieniona, relingi siedzą na dachu :smile:
-
Używalna czy bajer? Oglądałem przed chwilą filmik na YT i jakieś takie ;) Mam telefon w uchwycie w kratce z sygic + yanosik i jakoś ciężko byłoby nie widzieć ukształtowania drogi etc.
Sorry za zaśmiecanie wątku, pytam z ciekawości.
-
Używalna... Nad Morze do "Władka" Mnie poprowadziła... "Pani Mówi po polsku co i jak gdzie na rondzie skręcić" i dodatkowo pokazuje strzałki kierunkowe i odległość do skrzyżowania na wyświetlaczu (oraz nazwy ulic i miejscowości)...
-
Cytat:
Napisał
TMK
Mówisz, że nie ma wejścia na kartę po lifcie? :) Takiej dziurki z napisem SD powyżej sloty na płyty? Wrzuć fotkę radia!
Załącznik 17642
W starszej wersji po prawej.
Załącznik 17647
W starszej wersji nie ma slotu dla karty SD. To po prawej to jest slot na kartę SIM do telefonu. Mapy były na płycie CD.
-
1 załącznik(i)
Dzisiaj próbowałem znowu i zrobiłem jak powiedział stilo3d żeby te mapy wsadzić do folderu "map regions" i nic. Cały czas jest komunikat taki jak na zdjęciu.
Załącznik 17659
-
plik poland.psf (to jest nasza mapa w jednym pliku) wklej do folderu map regions, a potem spróbuj bez spacji mapregions.... przy czym na pendrive nie powinno być innych plików i folderów....
-
ja prosze, mapa z ktorego roku?
-
damianco sam byś język zmienił... I mapy też wgrał na Pendriva - kopiuj wklej chomikuj.pl (Jeżeli mówimy o nawigacji piktometrycznej). Procedura zmiany języka jest opisana gdzieś na autokąciku... Nawet nie pytam ile ta "usługa" kosztowała....;-) - A mapy daję głowę, że około roku 2008-10r...
-
Witam! Panowie nie zakładam nowego wątku a moje pytanie umieszczam w moim zdaniem najbardziej odpowiednim już istniejącym. Problem banalny acz irytujący szczególnie jak ma się "korbę", że wszystko musi działać. Ale do tematu. Czy znacie Panowie sposób resetowania poliftowej wersji Navi z B&M z gniazdem na SD Cards lub czy wiecie jak sprawdzić (tryb serwisowy jak w starszej wersji lub za pomocą MES'a) czy antena GPS jest sprawna? Pytam bo zauważyłem, że nawi nie widzi satelity. Nawigacja chodzi, radio odbiera OK, wszystko śmiga a "stojący" kompasik mnie wq...ia strasznie. Myślałem że w MESie coś znajdę ale poruszam się jak "ślepe dziecko we mgle". Czyżby tylko zdjęcie klemy? Wolałbym tego uniknąć bo jako z natury leniwy egzemplarz pragnę uniknąć ponownego "przyuczania" szyb i wprowadzania wszystkich ustawień.
Tak sobie przypomniałem bo może mieć to jakiś związek.
W pon/wt jak resetowałem Serwis po wymianie oleju silnikowego, scanowałem profilaktycznie cały rydwan i wyszedł mi tylko jeden błąd "Błąd lampy sufitowej" o ile dobrze pamiętam. Wyciąłem robaka dziwiąc się skąd ten błąd choć oświetlenie kabiny (wszystkie lampki) świecą) jest OK.
-
Kup antenę GPS i będziesz miał odpowiedź.. na 99% zgniła antena GPS ta w podstawie anteny na dachu co jest częstą przypadłością. Antenę możesz umieścić tak jak ja i wielu na podszybiu tam gdzie jest czujnik od klimatronika wewnątrz -Antenę dostaniesz za 35 zł na znanym portalu - ;-) GPS HRS GT5.
- Odkręcasz 2 śrubki imbus od kratki nawiewu na środku podszybia
- wyciągasz kratkę do góry
- Nie wyciągając radia odłączasz szara wtyczkę od anteny GPS..
- Podłączasz tą kupioną i sprawdzasz czy wszystko dział - a zapewne zadziała po przejechaniu kilkuset metrów :lol:
- antenę umieścić możesz pod deską, na desce, pod czujnikiem klimy jest najcieńszy plastyk lub gdzieś koło lusterka... :cool:
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/antena-41931/2
-
Wielkie dzięki Kolego @lisekg za konstruktywną odpowiedź. Obawiam się, że Twoja diagnoza dot. "padniętej" anteny GPS jest niestety trafna. Proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest zdecydowanie mniej pracochłonne nie mówiąc już o oszczędności Guldenów. Mam pytanie dotyczące przywoływanych przez Ciebie anten z "popularnego portalu aukcyjnego". Czym się kierować przy wyborze? Czy nasze "kombajny"radio,navi są Pioniera jeśli tak to gdzie ewentualnie znajdę symbol fabryczny tego ustrojstwa. Czy w tych zastępczych antenach wtyczka także ma być szara? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam
-
Kieruj się wtyczką .. przed liftem była HRS GT5 po lifcie jeżeli jest szara to tez to samo... ( zielona jest od GSM-u )
-
No i kiszka🤨 u mnie niestety nie ma szarej wtyczki. Jest biała, jest niebieska a szarej niet😭 szukam dalej
-
Poszukaj anteny ze złączem fakra.
-
Dzięki za podpowiedź, już zamówiłem. Jak przyjdzie i uda się zamontować dam znać. Pozdrawiam:smile:
-
Zgodnie z umową - melduję:smile: Zakupiłem na Ale>> "Antenę GPS FAKRA do wszystkich marek OEM" za całe 18.00 PLN. Wtyczka na zdjęciu w aukcji wyglądała podobnie to stwierdziłem, że nie mam wiele do stracenia. Podążając za instrukcją Kolegi @lisekg odkręciłem wlot na desce (2 x śruba imbus) i bez większego problemu (robiłem to już 4 dni wcześniej podczas pierwszej próby z inną anteną) zdjąłem ją odsłaniając dostęp do wtyczek za radiem. Trochę gimnastyki z odpięciem niebieskiej wtyczki i już można podłączać nową antenę. Podpięcie i zasadniczo już. Jako że antena ma mocny magnes przypiąłem ją do metalowego stelaża radia. Wcześniej oczywiście sprawdziłem nakładając wlot powietrza czy antena "widzi" satelity. Brałem pod uwagę inne umiejscowienie anteny (w okolicach lusterka wstecznego pod plastikową maskownicą) w przypadku gdyby widzialność była słaba ale nie było potrzeby kombinować. Oczywiście zostało jeszcze przypięcie, upchanie przewodu od anteny ale nie ma z tym problemu. Jest sporo miejsca i jedna trytka wystarczy. Z zamontowanym wlotem antena widzi 8-9 satelit więc jest OK. Całość zajęła max 20 min. pracy. Dziękuję Panowie @lisekg i @manic za podpowiedzi i wskazanie prostego i taniego rozwiązania.