To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Przerwa w OC -
Przerwa w OC
Witam jako nowy na forum.
Mam problem Panowie. Otóż niecały rok temu dostałem od rodziny samochód. Poczciwe Uno 0.9. Umowa została spisana na moją siostrę (zniżki). Jako, że nie miałem wtedy zbytnio pieniędzy (jestem uczniem) nie przedłużyliśmy z siostrą umowy OC. Teraz po wakacjach wpadło trochę $$$ i chciałbym przywrócić auto do ruchu. Niestety na przeszkodzie stoi fundusz gwarancyjny. Czyj jest jakiś sposób na uniknięcie tej horrendalnej kary (ponad 3000zł to bardzo dużo jak na moje warunki). Czy istnieje dla mnie jakieś wyjście z tej sytuacji? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
-
Obawiam się że masz przechlapane :/ Jak już FG się upomniał o swoje to d***a :/
-
Nie mozna ot tak sobie nie placic OC jesli auto jest zarejestrowane, niestety takie sa pozniej konsekwencje. Ja kiedys spoznilem sie OC 2 tygodnie ( auto nie jezdzilo) a i tak musialem zaplacic za pelny okres ubezpieczenia.
-
podpytałem zaufaną osobę bezpośrednio w UFG:
złóż wniosek z prośbą o umorzenie - motywując swoją kiepską sytuacje materialną (co będziesz musiał udokumentować) lub rozłożenie należności na raty (na co jest dużo większa szansa).
ogólnie umorzenia się zdarzają, chodź rzadko. inne wyjście ot już tylko zapłata od razu całości.
-
Dziękuje za odpowiedzi Panowie. Uściślając, FG nie upomniał się o nic na razie. Umowa OC skończyła się 29 grudnia 2012. Nie dostałem żadnej kary. Ale oczywiście jeśli teraz tak po prostu bym wykupił nowe OC to domniemam, że FG upomniałby się o swoje.
-
A Ty wypowiedziałeś umowe OC? Bo jak nie to możesz mieć po prostu nieopłacone ubezpieczenie..
-
Z tego co wiem to skonczona umowa OC podobno sie odnawia..ale fakt faktem Trzeba oplacic..Niestety minely czasy gdy ubezpieczyciel nachodzil cie w domu.
-
Właśnie tak mi się wydaje że się odnawia tym samym OC masz tylko masz niezapłaconą fakturę i pewnie liczą Ci odsetki. Na moje zadzwoń do ubezpieczyciela i dowiedz się jak sprawa wygląda.
-
Cytat:
Napisał
byrrt Właśnie tak mi się wydaje że się odnawia tym samym OC masz tylko masz niezapłaconą fakturę i pewnie liczą Ci odsetki.
Tak to właśnie wygląda. Jeśli umowy OC nie wypowiedziałeś, to jest ona nadal aktualna, trzeba tylko opłacić składkę za kolejny rok i odsetki za zwłokę. Gorzej jeśli auto przerejestrowałeś na siebie. Wtedy umowa OC nie przechodzi na nabywcę, o ile nie poinformuje ubezpieczyciela, że chce kontynuacji.
-
Kolega napisal ze umowa byla i zmiana wlasciciela - a wtedy nie ma przedluzenia umowy. Myslicie ze przez ponad pol roku nikt by nie wyslal ponaglenia zaplaty?
-
Jak auto było przepisane to zonk ape warto zadzwonić do ubezpieczalni bo skoro jeszcze FG się nie odezwał to może jednak..
-
Zawsze jest cien nadziei ze ufg nie wykryje - oni maja wlasciwie dosc kiepska wykrywalnosc
-
Cytat:
Napisał
qronax jest cien nadziei ze ufg nie wykryje - oni maja wlasciwie dosc kiepska wykrywalnosc
Przeczytaj tekst "wirtualny policjant", UFG ma tajną broń.
Jedyna szansa w tym, że osoba od której kupiłaś auto nie zgłosiła faktu sprzedaży i nie wyrejestrowała auta. Wtedy piszesz nową umowę ze świeżą datą i po sprawie.
-
Jeżeli nie płaciłeś przez ten okres ubezpieczenia OC- będzie ciężko uniknąć zapłacenia kwoty zaporowej nałożonej przez fundusz gwarancyjny,nie jest to po prostu możliwe. Podejrzewam że przekracza ona wartość całego samochodu.
-
Koledy mam bardzo zaufana osobe w ufg i wiem jak dziala "wirtualny policjant" - ufg nawet nie chce miec 100% skutecznosci bo nie maja mocy by to obsluzyc (proces od wystawienia wezwania do zamkniecia sprawy)
-
Dzięki raz jeszcze i uściślając ponownie. Od rodziny dostałem samochód pod koniec listopada, umowa była spisana między nimi a moją siostrą. Rodzinka wyrejestrowała pojazd i wycofała swoją umowę z link4. Moja siostra miała jeszcze przez miesiąc OC z link4 (chyba taka jest procedura, że nawet jak ktoś wycofa OC to ten miesiąc zostaje, jeśli ktoś jest pewny niech potwierdzi) . 29 grudnia OC się kończyło i tego samego dnia siostra wypowiedziała umowę link4 i nie wykupiła żadnej innej polisy.
-
Uuu jak została wypowiedziana umowa to może kibel być :-(
-
Cytat:
Napisał
Spes Rodzinka wyrejestrowała pojazd
To jesli nie masz tablic rejestracyjnych i dowodu to nie musisz miec oc
-
Cytat:
Napisał
qronax Napisał Spes
Rodzinka wyrejestrowała pojazd
To jesli nie masz tablic rejestracyjnych i dowodu to nie musisz miec oc
Taaaa. Rodzina wyrejestrowała, - zgłosiła w wydziale komunikacji fakt sprzedaży, to samo pewnie zrobili u ubezpieczyciela. Tak więc nabywca ma tablice rejestracyjne, ale nie ma OC. W UFG taka beztroska kosztuje 3200zł i co ciekawe, jeśli namierzą nabywcę, to kara zostanie nałożona nawet w przypadku, braku informacji o przerejestrowaniu. W kwestii uniknięcia kary, jedyną możliwością jest sprzedaż auta, jeszcze w okresie, kiedy było objęte ochroną ubezpieczeniową. Najlepiej sprzedaż za granicę, bo się nie doszukają właściciela (jest jeszcze trochę możliwości, ale niestety z legalnością tego procederu bywa różnie i nie liczcie na moje podpowiedzi, bo muszę dbać o swoje dobre imię).
-
Tak, tak, rodzina zgłosiła fakt sprzedaży w wydziale komunikacji, nie wyrejestrowała. Tablice są u mnie. Byłem dziś u agenta ubezpieczeniowego i nie wiem co mam myśleć. Mówił, że różnie bywa z tym UFG. Czasem są kary, czasem ich nie ma. Nie wiem. Mówił też, że nie ma na to zasady... Co zrobilibyście na moim miejscu Panowie? ehh... :/