Witam mam pytanie , ile moze kosztowac wymiana panewki silnik 2.0 16v ,
To jest widok strony w wersji do druku
Witam mam pytanie , ile moze kosztowac wymiana panewki silnik 2.0 16v ,
tylko jednej?? zobacz ile kosztuje na alledrogo lub w sklepie. a myślę że mechanik dużo nie weźmie, bo to tylko kwestia zdjęcia pokrywy i odkręcenia potem 2 śrubek myślę że robota tak z 50 zl. zastanowiłbym się nad wymianą wszystkich. skoro jedna ma juz luz to i inne tez pewnie coś lapnęły. przy wymianie wszystkich trzeba byłoby już pewnie zdejmować rozrząd
no jak się posypała i cos zablokowała a co za tym idzie może zawory pogięła to pewnie uderzy to po kieszeni. ja jestem zwolennikiem naprawy. dlaczego??
kupując silnik musisz wymienić rozrząd i olej do tego nie wiesz jak bardzo byl katowany a jak wsadzisz w swojego jakieś 1,5 tyś to masz pewny silnik.
podskocz może do innego mechanika niech ci wyceni to i będziesz miał porównanie
tak do konca nie wiadomo czy cos wiecej sie uszkodzilo bo silnik odpala ale nie rowno chodzi
ja bym do innego mechanika podjechał jeszcze
dokładnie nie odpalaj, a jeżeli chodzi to zaworów nie ruszyło... ale w olej mogło coś pójść no i silnik zrysujesz
ja w kappie 2.0 20v turbo wymieniałem i za komplet korbowodowych płaciłem 120 zł a łącznie z głównymi ok 250zl
Panewka wału korbowego nie ma prawa uszkodzić zaworów (chyba, że silnik się zatarł i zerwało rozrząd). Remont dołu silnika nie jest tak kosztowny, jak głowicy, więc lepiej wymienić panewki na wale i mieć spokój. Kupując używkę nigdy nie masz pewności, co w niej siedzi.
Z dwojga złego, wybrałbym remont silnika, zwłaszcza, że to dół. Kupowanie używanego silnika może się okazać porażką, bo "trupów" na rynku nie brakuje, a do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty przekładki.
nie bardzo rozumiem Twojej ironii, albo nie zrozumiałeś tego co napisałem albo nie masz pojęcia o naprawach głównych silników.
Normalna operacja przy naprawach silników, a ile pojeździ na szlifowanym, tak jak ze wszystkimi innymi naprawami, jeżeli wykonanie i materiały dobrej jakości to po takiej operacji wał będzie jak nowy.
@up dokładnie tak jak mówi golejowy . Tylko trzeba takie rzeczy robić w markowych warsztatach które sie w tym specjalizują.
pod warunkiem ze podczas regeneracji walu nie dojdzie do uszkodzenia warstwy utwardzonej. duzo zalezy rowniez od stopnia zowalizowania czopow. trza sprawdzic w ksiazce serwisowej jak to jest z podwymiarami naprawczymi. jakby nie bylo, w porzadnym warsztacie zajmujacym sie regeneracja walow, dadza sobie z tym rade.
Zwykle podczas remontu tak właśnie się dzieje. Regeneracja wału wiąże się z napawaniem (zalewaniem ubytków). Dobry fachowiec oddaje regenerowany wał do azotowania (utwardzanie powierzchniowe), ale są i tacy, co założą nieutwardzony wał i wtedy możemy się tylko modlić, by wytrzymał dłużej niż do wymiany oleju.
Jak wał jest w takim stanie, że trzeba go najpierw napawać, później szlifować później powierzchowo utwardzać (wał jest fabrycznie kuty) mając nadzieję, że się nie skrzywi to
Dobry fachowiec kupuje nowy wał bo koszt naprawy robi się trochę zbyt wysoki w stosunku do ceny nowego wału.
"... I guess it's just the way I'm wired."