To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ku przestrodze -
Ku przestrodze
Zastanawiałam się gdzie to napisać i gdzie wrzucić link, jednak po namyśle stwierdziłam, ze względu na to iż to temat motoryzacyjny to chyba będzie to odpowiednie miejsce, jak się mylę to proszę o przeniesienie
Wszystkich tych, co uważają się za lepszych od najlepszych na drodze polecam niniejszy filmik, może ku przestrodze, może w celu chwilowej zadumy
FILM
-
Bardzo znany film z brytyjskiej kampanii mającej na celu poprawę bezpieczeństwa na drogach - ogólnie w UK robią bardzo dużo filmików promujących bezpieczną jazdę.
-
Większość tych scen widziałem. Wkurza tylko to, że parę z tych filmów jest zwałową fikcją a ktoś sobie to po prostu połączył.. No niestety trzeba myśleć na drodze.. Czasem sam mam ochote poszaleć, ale w mieście nie ma na to miejsca koniec kropka! Pobawić się można ale na odludziu i też z głową ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Większość tych scen widziałem.
myśle że większość z nas widziała. gdyby u nas robili taki może mniej byłoby wypadków. trzeba byłoby jeszcze kierowców nauczyć że motocykliści to nie zło, bo doszło do tego ze kierowcy nie zdają sobie sprawy z tego że robiąc na zlość motocyklistom sprawiają że rośnie niebezpieczeństwo na drodze
-
Z tymi motocyklistami to osobny temat.. Wcale nie mówię że winny zawsze jest kierujący jednośladem, ale na 2 kółkach szajbusów nie brakuje.. Tak więc jak to zwykle bywa - prawda jest po środku, a temat tego nie dotyczy ;-)
-
A ja myślę, że te filmiki powinny pooglądać idioci, którzy próbują robić podobne kampanię w Polsce. Litości, przedstawiają kolesia, który pije kawę i gada o jakimś spotkaniu a potem ściemnienie obrazu i pokazują niezidentyfikowany obiekt, który leży obok samochodu. I o co im chodziło? Nie wyrzucaj śmieci na asfalt?
-
Coś bardziej przemawiającego do wyobraźni. Kampania przeciw prędkości na drodze
-
Dobrze zrobiony film.
Z drugiej strony po obejrzeniu na YT zlepków z nagrań wypadków, nie chce się wsiadać za kierownice...
-
Film bije rekordy popularności.. Ja np. uważam mam dość małe zaufanie do kierowców na drodze i raczej przeczekam i zwolnie jak nie widzę że gość wie co robi.. Dziś gość o mało mnie nie zepchnął na przeciwny pas - wąska droga w centrum a on bez kierunku zaczął skręcać na mój pas.. Jak odbijałem i trąbiłem widziałem tylko że pajac z telefonem przy uchu..
-
Prawda jest taka ze zadna kampania nie pomoze. Kazdy sobie pozwala - Takie glupie zabranie prawka - Wsiadaja bez prawka i jezdza..I nic nie pomoze. W Dobrej nauce jazdy ucza - ograniczone zaufanie do innych na drodze i do pieszych. Ale fakt faktem - sa idioci i tego nikt nie powstrzyma - Tak samo jak brak OC - gdyby ta windykacja byla skuteczna to by wszyscy mieli..
Ostatni filmik tak do konca nie obrazuje tylko predkosci - Jak ktos napisal komentarz - Widzial ze jedzie - po co wyjezdzal...czy to szybko czy to wolno - Ale po co.......Nasza glowna wada - ciagly pospiech za pieniadzem..
Przeciez tusek powiedzial - co wy gadacie...ja piekla niemam...
A te pomysly na pijakow na drodze i obwinianie parti rzadzacej ze nic nie robi - A co robil pIs..a co inne rzady wczesniej??ze niema zadnego wygadanego ktory w sejmie to wszystko podsumuje - czyli tylko i wylacznie zbieranie pkt. do sejmu..
-
Cytat:
Napisał
kamilo62
Prawda jest taka ze zadna kampania nie pomoze. Kazdy sobie pozwala - Takie glupie zabranie prawka - Wsiadaja bez prawka i jezdza..
Nie można tak generalizować! Faktem jest, że bywają ludzie, którzy mają wszystko w d... w tym i własne życie, ale zdecydowana większość, to ludzie rozsądni i myślący. Co prawda taki filmik nawet na tych rozsądnych nie zawsze zrobi wrażenie, ale do czasu... do czasu, kiedy taki myślący na własnej skórze przekona się, jak niewiele brakowało...
-
Żeby utrata prawka była bolesna musieliby też podnieść sankcje jazdy bez uprawnień bo puko co są śmieszne..
-
Moze do konca nie chodzilo o ponizane tych filmikow itp..ale np. smieszy mnie obowiazek w przyszlosci alkomatu w samochodzie - Przeciez polowa zawsze powie - oooo...to tylko promil........inni nie beda mieli - Bo policja nigdy wszystkich nie sprawdzi..A inni nawet nie beda brali tego do ust..Tak samo jak z gasnica - to bedzie tylko pusty przepis...Gasnica w samochodzie musi byc..Ale Pała kłuci sie ze gasnica musi byc pod nogami - choc przepis tego nie objasnia..
Naprawde szkoda mi tych ludzi co gina w takich wypadkach..Ze taki pijak wychodzi z tego calo...
-
Cytat:
Napisał
kamilo62
Tak samo jak z gasnica - to bedzie tylko pusty przepis...Gasnica w samochodzie musi by
Tu się nie zgodzę - gaśnica może czasem tyłek uratować. Sam ostatnio użyczałem gaśnicy innemu uczestnikowi ruchu drogowego.
Alkomaty bo bzdura jakich mało. Porządny alko kosztuje ponad 1kPLN - to co można kupić < 500zł to chłam i bubel. Chodzi o urządzenie pomiarowe czy może o napędzanie zysków sprzedawcom?
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Chodzi o urządzenie pomiarowe czy może o napędzanie zysków sprzedawcom?
Właśnie pewnie to drugie. Nie widzę najmniejszego sensu w wyposażaniu samochodu w alkomat. Nawet urządzenie odcinające zapłon zblokowane z samochodowym alkomatem będzie tylko iluzoryczną przeszkodą. Nie mogą przecież zamontować ustrojstwa reagującego na wyziewy pijanych pasażerów, a skoro tak to pijany kierowca może skorzystać z pomocy trzeźwego znajomego, który dmuchnie i uruchomi auto. Paranoja! Nie wiem kto Tuskowi podsunął ten idiotyczny pomysł, ale gość najwidoczniej najadł się grochówki i nadmiar gazów uderzył mu do głowy - stąd się właśnie biorą posrane pomysły.
-
Cytat:
Napisał
hak64
Coś bardziej przemawiającego do wyobraźni. Kampania przeciw prędkości na drodze
Cytat:
Napisał
TMK
Dobrze zrobiony film.
no właśnie marnie zrobiony... w normalnej sytuacji instynktownie kierowca odbił by na przeciwny pa ruchu widząc że nic nie jedzie...
-
Cytat:
Napisał
pajel
no właśnie marnie zrobiony... w normalnej sytuacji instynktownie kierowca odbił by na przeciwny pa ruchu widząc że nic nie jedzie...
I tu się z Tobą nie zgodzę, bo w kwestii zobrazowania tego, co się może wydarzyć na drodze, ten film jest dobry. Odnośnie instynktu kierowcy i szans odbicia na wolny pas ruchu, można mieć wątpliwości, bo przy prędkości 110km/h gwałtowny ruch kierownicą, przy jednoczesnym awaryjnym hamowaniu nie wróży niczego dobrego. Na dodatek kierowca nie ma pewności, czy pojazd wymuszający pierwszeństwo będzie kontynuował jazdę (uciekał z lini strzału), czy też spanikuje i zatrzyma się pośrodku drogi. Zatem chęć ominięcia pojazdu czy z przodu, czy z tyłu może przynieść równie paskudny skutek dla pojazdu poruszającego się drogą z pierwszeństwem.
-
Cytat:
Napisał
pajel
Sorry, czego wymagasz od spota, którego z założenia powinno dać się wyświetlać o każdej porze dnia i nocy? Pokazany jest problem w przejrzysty sposób. W filmie nie chodzi o to czy się dało/nie dało czegoś uniknąć, tylko chcą pokazać zagrożenie. Pooglądaj sobie na YT drastyczne i śmiertelne wypadki, jak chcesz widzieć sytuacje bez wyjścia...
Za kierownicą jestem prawie tyle ile masz lat, już widziałem znacznie prostsze sytuacje, które zakończyły się tragicznie. Jeden widząc zagrożenie hamuje do końca, inny odbije i objedzie, inny odbije do rowu, jeszcze inny na czołówkę czy w drzewo... Jest tyle zależności - refleks, umiejętności, pogoda, stan hamulców, opon, auta, poziom zmęczenia... Rzeczy oczywiste są czasami bardzo skomplikowane.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
hak64
Nie mogą przecież zamontować ustrojstwa reagującego na wyziewy pijanych pasażerów, a skoro tak to pijany kierowca może skorzystać z pomocy trzeźwego znajomego, który dmuchnie i uruchomi auto. Paranoja! Nie wiem kto Tuskowi podsunął ten idiotyczny pomysł, ale gość najwidoczniej najadł się grochówki i nadmiar gazów uderzył mu do głowy - stąd się właśnie biorą posrane pomysły.
Obecnie rządem kierują "ambitni" politycy z kompleksem napoleona oraz... lobbyści. W Polsce i cudnej unii coraz więcej jest absurdów i bubli prawnych, część ustalona pod wpływową grupę, reszta dla zapewnienia bezpieczeństwa budżetu. Dodatkowo kierowcy od wielu lat traktowani są jak dojne krowy. np ostatni pomysł tuska na karanie pijaków mandatem min 5tys.zł kolejny min 10tys. Super! Jest tylko druga strona medalu, to rodziny (żony, mężowie, dzieci) bardzo często będą spłacać długi pijaków...
-
Tak jak mowilem to tylko glaskanie problemu i zbieranie pkt. bazowych...Ambitni nie potrafia myslec..bo im tylko kasa..
A gasnica - jest wazna...ale pies bedzie sie klucil z toba dlaczego niemasz jej pod nogami...Dlaczego masz w bagazniku...A przepis wyraznie nie mowi ze ma byc pod nogami..mandat - koniec kropka..zacznij mnie rozumiec wrescie :P..
Tak samo jak zdobywanie pieczatki na SKP - sa ludzie ktorzy potrafia do dzisiaj oszukiwac...
A na koniec - jak sie da przekrecic kazdy licznik km....to i alkomat wyziewowy bedzie mial recepte :)
-
Cytat:
Napisał
kamilo62
A gasnica - jest wazna...ale pies bedzie sie klucil z toba dlaczego niemasz jej pod nogami...Dlaczego masz w bagazniku...
Gdzieś czytałem, jak przy dzwonie gaśnica zamontowana pod nogami wypięła się z rzepów i połamała nogi.
Jeszcze w ramach ciekawostki:
Białystok: Dworzec PKS: Wybuch samochodu. Gaśnica eksplodowała w passacie (zdjęcia, wideo) - Dworzec PKS: Wybuch samochodu - 6 lipca 2012 - zdjęcie nr 1
Cytat:
Napisał
kamilo62
A na koniec - jak sie da przekrecic kazdy licznik km....to i alkomat wyziewowy bedzie mial recepte :)
Kamil, dogadamy się? Zarejestruję jakąś firemkę np. 'Wyziewex' i będziemy sprzedawać trzeźwy oddech w spreju :D Czuję gwarantowany sukces :bravooo: