To jest widok strony w wersji do druku
-
Marea 2.4 TD Źle odpala
Witam serdecznie odnalazłem tą stronkę z powodów odmowy pracy przez moją MW 2.4 TD.
Mianowicie od jakiegoś już czasu o poranku mam problemy z odpalaniem, po kreci po kreci i odpala ale przez około 10 sek pracuje nie ładnie i dymi strasznie, po upływie tego czasu wszystko wraca do normy nie mam pojęcia co się dzieje. Wydałem już kupę pieniędzy i nic dalej to samo.
-
Sprawdzić pompę, czujnik temperatury, świece to na początek.
-
Cytat:
Napisał
RokitaG69
przez około 10 sek pracuje nie ładnie i dymi strasznie, po upływie tego czasu wszystko wraca do normy
A wszystkie świece żarowe są sprawne, bo wygląda to tak jakby coś było nie tak właśnie z systemem podgrzewania świec.
-
Cytat:
Napisał
RokitaG69
odpala ale przez około 10 sek pracuje nie ładnie i dymi strasznie
Wygląda to na problem z grzaniem świec tak jak to kolega Qolejowy zauważył.Czy po odpaleniu nie miga Ci czasem kontrolka od podgrzewania świec-żółta spirala :?:
-
Witam dzięki za szybkie odpowiedzi lecz z grzaniem raczej jest wszystko dobrze. Wymieniłem w tamtym roku świece na nowe bo faktycznie padło 2 i wtedy paliła się spiralka dość dłużej i później jeszcze mrugała, po wymianie wszystko wróciło do normy.
Więc trzeba by było jakoś na sucho to sprawdzić bo kontrolki świecą sprawnie.
Pompa była regenerowana ponoć jest zrobiona na zero.
A co do czujki temp. to gdzie ona jest i za co odpowiada
-
Czujnik temperatury znajduje się albo w termostacie, bądź w bloku silnika obok niego (w zależności od wersji).
Odpowiada za podanie temp silnika do Komputera, a ten zaś reguluje dawką paliwa jaka ma zostać podana do prawidłowego odpalenia. Tak w skrócie.
-
A czy taka awaria czujnika nie jest poprzedzona jakimiś wskazaniami błędnymi, czy nie pokazują się błędy i złe odczyty przy diagnostyce
-
Błędy raczej nie występują. W dziale download jest plik w którym podane są właściwości jakie powinien osiągnąć przy odpowiednich temp. silnika.
Sprawdź go miernikiem.
-
Chodzi o ten plik WTS 05/09,dane techniczne
-
-
Dzięki wiem że to nie w tym dziale powinienem pytać ale masz może jakiś namiary na dobry program diagnostyczny.
Aha no i jeszcze te świece można to sprawdzić jakoś inaczej niż tylko wykręcając bo dojście tam jest okropne zdemontować pół silnika trzeba
-
Diagnostykę sprawdź tu :http://fiatklubpolska.pl/zrob-sam-49...uterowa-13189/
Jeśli chodzi o świece to tylko i niestety trzeba je wykręcić. Jeśli nie pali się spirala (mruga po odpaleniu) to świece powinne być ok.
-
Właśnie tego się obawiam że to nie świece to by było za proste ten dział z interfejsami już znalazłem sorki za niepotrzebne pytanie, a co myślisz o przepływce czy ma ona jakikolwiek wpływ na odpalanie ktoś tam mi kiedyś mówił że ma ja myślę że nie jakie jest twoje zdanie
-
Rokita nie wiem jak ma być u Ciebie,ponieważ posiadasz silnik TD czyli można by powiedzieć zwykły diesel.W 1.9 TD jest coś takiego jak wtrysk sterujący,czyli jeden wtryskiwacz ma wypuszczone kable.Może tutaj jest jakiś problem :?:
A co do świec to może sprawdził byś je chociaż miernikiem czy mają podobną rezystancję.Do tego nie trzeba ich wykręcać.
-
U mnie też jest sterujący wtrysk i jest w porządku, sprawdzę te świece dla pewności ale wątpię żeby to było to, sęk jest gdzieś indziej tylko cały szkopuł w tym tkwi gdzie.
-
Świece sprawdzone ''sprawne'' nie mam pojęcia co się dzieje z tym autem gdzieś kiedyś o tym czytałem ale nie mogę się teraz w żaden sposób doszukać odnośnie zmulania w czasie jazdy już objaśniam o co chodzi.
- startując od zera 1,2,3,4,5 każdy bieg ciągnie jak szalony nie widać żadnego spadku mocy nawet do 4000 ale wystarczy że zwolnimy do obrotów czy to jest 3000 czy 2000 ,2500 i jedziemy około pewnej chwili (jednostka zmienna nie ma określonego czasu) ze stałą prędkością to właśnie po tej pewnej chwili już nie pociągnie owszem przyśpiesza ale bardzo bardzo powoli ratuje albo redukcja albo samo wciśnięcie sprzęgła i spadek obrotów do tysiąca i zwolnienie go.
Dodam że po zwolnieniu sprzęgła obroty samoczynnie wracają prawie na taki poziom jak przed wciśnięciem więc można powiedzieć że powinno być bez zmian a tutaj niespodzianka ciągnie żwawo.
Nie mam pojęcia co to może być ( mam podejrzenia ale zobaczymy co wy stwierdzicie)
może i to jest ta przyczyna złego odpalania także.
-
Przepływomierz sprawdzałeś?
-
Tak na sucho i podczas jazdy z egzaminerem i przepływka działa prawidłowo.:confused:
-
To może coś z katem wyprzedzenia wtrysku.Nie wiem jak to jest dokładnie niestety bo w silnikach TD jestem zielony.
-
Cytat:
Napisał
Zielony
[...]bo w silnikach TD jestem zielony.
Co Ty powiesz ;)