To jest widok strony w wersji do druku
-
"zmęczone" reflektory
Podczas jazdy nocą mam bardzo słabą widoczność, wzrok się szybko męczy, a na "długich" wcale tak długo nie widać, natomiast na "krótkich" i dodatkowo mijając się z kimś to porażka, totalnie nic nie widać, tak jakbym zgasił światła :/ Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość wyczyszczenia reflektora, bo klosz od środka jest bardzo zakurzony i przez to może słabo świecić :/ Ale czy tak się da rozebrać i go wyczyścić? Może ktoś coś doradzić? A może są inne przyczyny słabego świecenia?
-
Witam, kolego, klosz można rozebrać i wyczyścić. Niestety problem doświetlenia, oświetlania, drogi w naszych bbm to odwieczny problem, niestety konstruktorzy się nie popisali. Moja rada, kolego to załóż sobie soczewki, valeo, nie jakieś DJ Auto czy inne zamienniki bo będziesz niezadowolony. Następnie zamontuj w nich jakich hidy 6000K i zobaczysz wielką różnicę, sam się do tego przymierzam, założenia Hidów, tylko nie tych za 100 zł, lecz z wyższej półki. Alternatywą dla Hidów mogą być żarówki boscha bądź Philipsa blueVision
-
Ale klosz jest chyba przyklejony, więc czy jak to rozbiorę to będzie dało złożyć się z powrotem tak żeby np reflektory nie rosiały? Czym najlepiej byłoby rozdzielić klosz od reszty lampy?
-
najlepiej to tak jak piszesz, rozdzielić klosz od reszty lampy, tyłu wyczyścić, spr odblaski, jeśli są uszkodzone to wiem, że są firmy które to regenerują. Na koniec wszystko dobrze i szczelnie posklejać by woda i brud nie dostawiały się do środka.
-
soczewka +hid polecam 200% lepiej
-
Zabawa z lampami. Jeżeli masz odrobinę cierpliwości to zanim kupisz soczewki+HID (i tak jak radzą koledzy nie oszczędzaj bo szkoda kasy) spróbuj wyczyścić. Podstawowy problem to oddzielenie klosza od lamy.
Do rzeczy: lampa oczyszczona z brudu, bez żarówek ,itd., piekarnik na 100 max 150 stopni lampa w piekarnik na kilka minut , rękawice i delikatnie odciągniesz klosz od oprawy bez zniszczeń. UWAGA na temperaturę i klej który będzie bardzo elastyczny - ciągliwy aby nie przykleił się do odblasków. Czyścisz delikatnie w środku i do piekarnika obie części na kilka minut, rękawice i składamy. Można doszczelnić silikonem. Dobre żarówki i będzie świeciło lepiej ale bez szaleństwa. Robota na pół dnia ale kilka stówek w kieszeni. UWAGA NA TEMPERATURĘ I CIĄGNĄCY SIĘ KLEJ ! powodzenia.
-
tak, jak piszesz to chyba jeden z lepszych jak i nie najlepszych sposób na rozdzielenie. Choć jak sam przyznajesz nie wpłynie to znacznie na poprawę jakości światła, niestety tak jak pisałem, żeby polepszyć jakoś świecenie trzeba będzie poświecić trochę grosza i zakupić soczewki i dobre żarówki, taki zabieg na pewno poprawi jakość.
-
...ktoś kiedyś na forum opisywał, jak wymontował klosze, zalał wodą z płynem, "pobełtał" zdrowo i dobrze wypłukał oraz osuszył. A po zamontowaniu efekt podobno był bardzo zadowalający... Także jak się obawiasz rozdzielania reflektorów a z zakupem wahasz, możesz spróbować tego....
-
blue vision jest lipne... polecam vision plus jak coś (od philipsa) a najlepiej osram night breaker :) koszt około 50pln
a tak w_ogóle... to jak piszą koledzy :P soczewka VALEO+ HID 5000k lub 6000k :P 4300k lipne światło daje.... Ja u siebie mam 6000k i jak dla mnie to za niebieskie są ;/ ale może się rozswiecą ;d ponoc po 100h świecenia jest lepiej... (mniej niebiesko). na pudełko moich HIDów jest wersja 5000k i te najprawdopodobniej założe następnym razem :) ale na h7 bo mam w planach zakup e39 530i 24v :) (lecz to najprędzej za pół roku :P)
-
Chciałem zapytać na ilu śrubach trzyma się reflektor? Na tych 2 co widać pod maską? Czy jeszcze gdzieś w środku jest? Bo zamierzam jutro zdjąć i wypróbować "shakera", może coś pomoże. Założyłem żarówki Osram Night Breaker, światło świeci jaśniej, większym blaskiem niż poprzednie, ale na długość jest to samo, odległość świecenia się nie zmieniła.
-
trzyma sie na 2 śrubach plus kulka wchodząca w zatrzask wystarczy delikatnie szarpnąć w stronę chłodnicy
-
Jak kupowałem auto miałem pękniętą jedną lampę.. Kupiłem dwa klosze (dwa żeby się nie różniły kolorem i rodzajem), wymieniłem i już widziałem różnicę.. Owszem nie ma szału ale warto.. Ogólnie to często czyszczę lampy w taką pogodę jak mamy teraz - nawet cienka warstwa brudu mocno zatrzymuje światło..
-
kolego ja miałem to samo w swojim bravo. teraz zakupiłem światła soczewkowe i włożyłem do nich ksenony z przetwornicami taki najtańsze. komplet lamp 250 zł i ksenony 300 zł ale widoczność teraz igiełka
-
Powiedzcie mi czy oryginalne soczewy z valeo tez trzeba przerabiac aby podeszly zamiast zwyklych lamp?? Nie wiem czy kupic uzywane valeo czy nowe zamienniki, uzywane juz nie beda swiecic jakos reelacyjnie, czy sie myle?
-
Podobno trzeba trochę instalację zmienić, tzn. zamienić krótkie z długimi i dorobić postojówkę, bo jest tam coś innego. Różnie ludzie mówią, gdzieś wyczytałem, że te TYC podobno są niezłe, tzn. lepiej świecą od obecnych słabych jakie mamy , ale ile w tym prawdy to nie wiem. Jak kupisz z dobrym odblaskiem to powinien jeszcze poświecić.
-
trzeba postojówkę robić nic pozatym
-
jaski82, Ty masz soczewy? Oryginalne Valeo, czy zamienniki? Jak z jakoscia swiecenia?? Przymierzam sie do uzywek Valeo, warto??
-
mam valeo świeca 50% lepiej jak zwykłe a jak dodasz do tego xennon to już 150% lepiej świecą
-
Ok dzieki wielkie, zobaczymy jaki bedzie efekt na jakis dobrych h1, a jak cos to pozniej ksenon.
-
A za te xenony to dowodu nie zabierają?