To jest widok strony w wersji do druku
-
Sprzęgło - problemy...
Zaczynam miec powazne problemy ze zmiana biegow. Sprzeglo samo w sobie sie nie zlizga, glownym problemem sa te biegi. Czy to moze byc docisk? Wymieniac cale sprzeglo?
Najgorzej jest z wrzuceniem wstecznego, czasem kilka razy najpierw wciskam pedal, a potem dopiero udaje mi sie wrzucic wsteczny bez halasowania.
Macie jakies pomysly?
Bede wdzieczny za rady.
-
Dlaczego sądzisz że to problem ze sprzęgłem?
Jeśli po wciśnięciu samochód nie jedzie to znaczy że rozłącza prawidłowo - no chyba że tu też istnieje problem. Jak się nie ślizga to też wskazuje że wszystko z nim OK.
Przyjrzyj się mechanizmowi wybierania biegów - nie wiem czy masz linki czy dźwigienki ale zacząłbym od sprawdzenia tego właśnie.
-
To wyglada tak, ze nie wykleszcza do konca. Czasem mam problem, zeby zmienic bieg, gdy pedal jest w glebie. Przy uruchamianiu silnika jak najpierw wrzuce jedynke, a potem odpalam, to przy zaplonie potrafi szarpnac w przod autem, pomimo, ze pedal sprzegla bym na maxa wcisniety.
-
Sprzęgło masz aktywowane hydraulicznie czy linką?
Jak hydrauliczne to możliwe że słowniczek na skrzyni się rozszczelnił przez co może być zapowietrzony i nie aktywuje sprzęgła tak jak powinien - zobacz czy nie masz wycieków z układu, zmierz skok siłownika. Właściwy skok znajdziesz w jakimś manualu. Usuń ewentualny wyciek, odpowietrz i zmierz skok ponownie.
Jak linka to sprawdź naciąg linki, może trzeba podciągnąć trochę. Może coś złego dzieje się z linką. Nie zawsze się zrywa, czasem jest problem z ześlizgnięciem się zakucia z pancerza - osobiście doświadczyłem takie coś w Bravo.
-
to jest najczęstsza przyczyny źle naciągniętej linki, ja swoja linkę zmieniałem już 3 razy i zawsze po założeniu i ustawieniu linki po miesiącu linka się "dociągnie" i trzeba jeszcze z 2 obroty dokręcić. I to tez proponuję na początek zrobić, pod akumulatorem na lince jest taka biała część która da się w ręku podkręcić.... i problem powinien zniknąć :)
-
kolega fuse ma silniczek 1.9 jtd więc sprzęgło ma hydrauliczne, nie piszcie mu o linkach bo to mu nic nie da :(
Ja kolego miałem podobnie tylko że u mnie wyrażnie ubywało płynu hamulcowego i okło się że to był t pompka która jest połączona z pedałem, poprostu była już wyrobiona i nieszczelna :(
-
No sprawdze sobie ten plyn...
Moj mechanik twierdzi, ze juz mam wytarte sprzeglo i dlatego mi nie wysprzegla do konca sprzegla...a jak bede dalej na sile je zmienial, to jeszcze sobie zrabgie skrzynie...
A moja praca polega na jezdzeniu codziennie:/
-
Jak wciskasz pedał to na całym skoku ma równomierny opór czy do pewnego momentu idzie lekko a później stawia opór ?
-
Wczesniej stawial opor pod am koniec, a teraz jest niemalze rownomiernie az do gleby.
Jak myslisz Hipo, wymiana sprzegla, to dobry pomysl? Czy to moze cos innego?
Nowe Valeo kosztuje 500zl, wolalbym nie wydawac tej kasy pochopnie, a potem okaze sie, ze dalej jest to samo...
Mialem kiedys punto z wytartym sprzeglem i czuc bylo slizganie sie, czasem nie chcial ruszac, ale wykleszczalo dobrze, a tu sytuacja jest odwrotna, ale tez auto inne...
Dodatkowo sprawdzilem poziom plynu hamolcowego. Jest w polowie, miedzy min a max. Dolac?
-
Skoro sprzęgło ciągnie to bym raczej szukał usterki w układzie sterowania tj. trzzeba sprawdzić wysprzęglik, pompkę sprzęgła bo albo wysprzeglik puszcza albo pompa nie domaga i do końca przez to nie zostaje rozłączona skrzynia od silnika.
-
Teraz sprzeglo dziala tak, ze wciskajac dochodzi do pewego momentu i nagle wpada do gleby. Z takim stukiem. Ale jak wpadnie to i tak ciezko sie zmieniaja biegi. Moj mechanik w poniedzialek sie nim zajmie. Zamowilem samo sprzeglo i wysprzeglik (pompke) i zobaczymy, co bedzie potrzebne, to wezme...
-
U mnie objawy ciężko wchodzących biegów spowodowane były uszkodzeniem tarczy sprzęgłowej , sprężyny na słoneczku były pogięte i straciły elastyczność i sprzęgło nie rozłączało się całkowicie, po wymianie jest bardzo duża różnica ( chodzi bardzo lekko i nawet hałas się zmniejszył).
U mnie sprzęgło w ogóle się nie ślizgało.
-
Hmm, to tylko moze dowodzic, ze moj mechanik tez moze miec racje.
Tak czy siak dzis ledwo dojechalem do domu, dobrze, ze mam drugie auto, bo jutro jub bym lezal z robota.
Przekaze mu Twoja sugestie, jak rozbierze to zobaczy co i jak i mu podrzuce potrzebna czesc.
Swoja droga dzieki Bogu, ze juz nie jezdze do ASO. Jak tam bylem na ostatnim badaniu technicznym w wakacje, powiedzieli mi, ze wymiana z robocizna bedzie kosztowac 3tys, bo trzeba odrazy dwumas wymienic i wogole masakra...naciagacze.
-
ta a wyglądało by to tak iż byś zapłacił, dalej byś na starych częściach jeździł, a oni części z magazynu by opchnęli gdześ za pół ceny.
-
U nie facet regeneruje tarcze sprzęgłowe oraz koła dwumasowe, jak się pytałem to nie wiedział czy w benzynie jest dwumasowe i wyliczył mi za zregenerowanie tarczy 100zł a za regenerowane koło dwumasowe około 300zł, ale u mnie jest normalne a sprzęgło wolałem kupić kompletne od LUK