Bravo - ABS świeci i gaśnie
Mój niedawno naprawiony ABS znowu doprowadza mnie do szału.
Wcześniej cały czas świeciła kontrolka, czujniki miały te same odczyty na multimetrze. Wymieniłem sterownik pompy i wszystko pięknie działało. Od jakiegoś czasu czasem po przekręceniu kluczyka nie gaśnie kontrolka i świeci podczas jazdy. Po wyłączeniu silnika (nawet podczas jazdy) i ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie po przejechaniu kilu metrów z prędkością ponad 10km/h i ABS działa aż do następnego razu. Następny raz najczęściej odnotowuję na zimnym silniku. Zauważyłem też że odpalanie samochodu z wciśniętym hamulcem zawsze powoduje zapalenie kontrolki. Ponowne odpalenie silnika i kilka metrów jazdy znowu ją zgasi.
Podłączałem laptopa i łączyłem się przez kwp81 - na poprzednim sterowniku nie widziałem żadnych błędów aż do czasu odpięcia któregoś z czujników mimo że kontrolka ciągle świeciła. Funkcja "skasuj błędy" nie gasiła kontrolki. Na "nowym" sterowniku również nie widzę żadnych błędów ale teraz funkcja kasowani błędów gasi kontrolkę. Możliwe że ten prymitywny programik nie działa do końca tak jak należy...
Macie jakieś wytłumaczenie na te dziwne, aczkolwiek charakterystyczne objawy?
Może mój "nowy" sterownik też jest spieprzony, a może problem nie tylko w sterowniku a w samej pompie?