Witajcie.
Właśnie zakładam w mojej bravie nowe głośniki i mam mały problem z ustaleniem właściwej polaryzacji.
Macie może jakiś opis kolorów kabelków, które idą do głośników? Na fabrycznych głośnikach nie ma oznaczeń + i - :(
To jest widok strony w wersji do druku
Witajcie.
Właśnie zakładam w mojej bravie nowe głośniki i mam mały problem z ustaleniem właściwej polaryzacji.
Macie może jakiś opis kolorów kabelków, które idą do głośników? Na fabrycznych głośnikach nie ma oznaczeń + i - :(
jak u siebie montowałem to wyciągnąłem radio i na podstawie opisów kostki ISO ustaliłem polaryzację - niestety nie pamiętam jakie kolory oryginalnych kabli w drzwiach były + a które -
Dodatkowo okazać się może że masz radio podłączone za pomocą "przejściówki" która nie koniecznie jest dobrze podłączona - mam na myśli pojedyncze kable na konektorach. Wyciągniesz radio to będziesz pewien że wszystko jest jak być powinno.
Miernik w garść i zaraz będziesz wiedział jaka jest polaryzacja bez rozbierania czegokolwiek.
hmmm, a to ciekawe, mógłbyś rozwinąć nieco jak za pomocą miernika ustalić początek i koniec cewki?
[size=2][ Dodano: 2010-02-27, 15:15 ][/size]
ajć, sorry, nie pisałeś o głośniku.
Sprawdzasz na kablu zasilającym a nie na głośniku.
Albo sprawdzasz kolory na kostce iso w radiu - miałem to rozpisane ale chyba zostawiłem w garażu.
Musisz wyjąć radio, obejrzeć kostkę, sprawdzić jaki kolor kabla idzie na który pin i wiesz wszystko.
http://fiatforum.com.pl/uploads/bravajpg.JPG
Dzięki za wskazówki.
Sprawdzę już jutro bo zmarzłem jak szlag, parę godzin mi zeszło. Na ucho chyba jednak będę musiał zamienić bieguny w tweeterach.
szela jakbyś był w garażu byłbym wdzięczny ;)