To jest widok strony w wersji do druku
-
Problem z hamulcami
Witam. Od pewnego czasu jakiś 2 miesięcy mam problem z hamulcami w swojej hienie. Problem polega na tym że przy zimnych hamulcach ( czyli np. rano) po wciśnięciu hamulca słychać jakieś szorowanie z prawego tylnego bębna. Po dłuższej jeździe w mieście (gaz - hamulec) wszystko wraca do normy i jest cisza .Okładziny i zestaw naprawczy były wymieniane jakieś 8 miesięcy temu . Wczoraj byłem u swojego mechanika który dba o moją hienę, rozebraliśmy tylne hamulce a tam wszystko w porządku :lol: . oczyściliśmy i opukaliśmy bębny ale szorowanie przy zimnych hamulcach nie ustało :| . Dodam że auto hamuje normalnie ale trochę intrygujące jest to tarcie :evil:
Macie może jakieś propozycje :?:
-
Propozycja jest jedna, poczekaj do wiosny. U mnie jest taki sam objaw i wystarczy tylko rozhamować wtedy jest po problemie :) Zostawiasz może auto na ręcznym w nocy i pewnie jedna ze szczęk się nie układa do bębna po spuszczeniu z ręcznego. Ja nie zostawiam ale i tak na początku słychać szorowanie później się uspokaja.
-
Właśnie na początku zimy popełniałem ten błąd i zostawiałem auto na ręcznym ale już tego nie robię.Poczekam do wiosny i zobaczymy co będzie się działo :D
-
według mnie masz je nie za bardzo dotarte, bądź mało jeździsz;]
Depnij raz a porządnie;]
tzn znajdź prostą najlepiej w nocy;] daj trochę km/h i depnij aż do zgaszenia silnika- bez sprzęłga+hamulec tylko hamulec;]
-
powoli sobie odpuszczam te hamulce. Prawdopodobnie jest to wina dużej wilgotności powietrza. Ostatnio jak było ocieplenie przez kilka dni i nie było dużej wilgotności powietrza efekt szorowania nie występował.