To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
ile pali 1.8 16V -
ile pali 1.8 16V
zastanawiam sie nad kupnem albo barki albo coupe i powiem szczerze ze po ostatnich mrozach to jednak nie chciałbym barki na taki mróz wystawiać a jednak przy tym ze byłaby jedynym autem miałaby ciężko. więc czytałem sporo o coupe i powiem szczerze ze różne opinie krążą na temat jego spalania więc pomyślałem że może wy koledzy i koleżanki:D możecie pomóc bo nie wierze że to auto z tym silnikiem 20 litrów wciągnie no jeszcze 13 przy ekstremalnej jeździe ok ale może się mylę.
Pozdrawiam Paweł
-
1.8 16volt zdaje się że to ta sama konstrukcja co w BBM z innym ECU, a na pewno jest to jednostka z Punto HGT. Spalanie w zależności od buta, z wyników szukania wychodzi na to że od 8 do 13l /100 km.
Coupetę ciężko trafić pewną i bez dzwona, ale jeśli Ci się nie spieszy to na pewno coś znajdziesz.
-
no własnie takie samo spalanie znalazłem na autocentrum.pl i zgadza się to ta sama jednostka co w kropce HGT i barce ale jednak masa auta itd. robi swoje i tak mnie to interesuje bo w sumie jeszcze te 13l/100 to na sportowe auto niewiele. no jeszcze sporo czasu mam przed sobą wiec narazie rozglądam się ale pewnie wyjadę po auto bo u nas to jak powiedziałeś ciężko o coś niebitego .
-
seth67, FC z 1.8 to nie jest sportowe auto, to lansowozik - przyjemnie się jeździ ale szału nie ma :) a 13 litrów można FC 2.0 16VT robić przy spokojnej jeździe.
I tak jak Waho piszał, znalezienie fajnego egzemplarza nie jest łatwe, zresztą tak samo jest z barką.
-
wiem że znalezienie przyzwoitego egzemplarza graniczy prawie z cudem dlatego wole juz pojechac po nie za granice pewniejsze ze znajdę coś przyzwoitego. narazie chce kupic 1.8 potem pomyśle o zmianie pojemności:D i ile mnie moja kropeczka wcześniej nie doprowadzi do wariactwa.
-
mam barkę i stoi cały czas pod chmurką, jak dotąd niezależnie od pory roku nie odczuwam różnicy między konserwą a cabrio :)
w zimie nawet w barce przyjemniej, bo błyskawicznie środek się nagrzewa :) i cieplej jest niż w normalnym aucie
a co do spalania, to po mieście aby zejść poniżej 10 to na prawdę trzeba sporo się namęczyć i trening jazdy na minimalnym zużyciu paliwa w latach beny na talony ogromnie mi pomaga :D
natomiast normalna jazda, nie za bardzo agresywna, to już ten silnik potrafi 12-13 wyssać, a jak już poniesie Cię fantazja i ciągła jazda do odcięcia (na 2 biegu praktycznie do 100km/h) to nich Cie nie zdziwi spalanie na poziomie 16l na 100 :)
-
to ja jednak najpierw przejeżdżę takim 1.8 potem będe myslał nad czym wjększym. a jak ma sie spalanie na trasie powiedzmy tak do 130km/h i jak powyżej się to ma??
-
trasa spokojnie i bez szaleństw to udało mi się zejść poniżej 7 :)
-
kurcze fajne auto. i mam dylemat bo i coupe i barka są ładne ale co wybrać. pewnie zwycięży funkcjonalność czyli coupe
-
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Coupe 1.8 pali ok. 12,5l w mieście (zakorkowany Wrocław, krótkie dystanse) do 14l zimą, trasa bez szaleństw 8l, cykl mieszany ok. 10l. Nie jest więc tak źle, autko godne polecenia jeżeli trafi się zadbany egzemplarz ;)
-
miałem kiedyś 2,0 i w mieście Warszawa spalanie dochodziło nawet do 16l :(
-
Cytat:
Napisał
ole$
miałem kiedyś 2,0 i w mieście Warszawa spalanie dochodziło nawet do 16l
Znam i takich którym mało było 20 ;-) Ale można spokojnie zejść do 9 l/100
-
ja z moim 1.8 jak liczyłem to na trasie potrafi nawet do 7litrów zejść przy prędkosci 120/130