Jakie powinno być ciśnienie w oponach zimowych przód/tył w bravce 1,9 JTD?
To jest widok strony w wersji do druku
Jakie powinno być ciśnienie w oponach zimowych przód/tył w bravce 1,9 JTD?
Na przykrywce wlewu nie napisali ? :>
2.3 przód/tył - obciążenie średnie
2.3 przód, 2.5 tył obciążenie pełne
Ciśnienie w zimnych oponach, a w rozgrzanych o 0,3bar większe :)
Ja nie jestem zwolennikiem pompowania ciepłych opon i robię to na zimno. Tak jak waho. napisał na 2,3 wszystkie kółka bo głównie jeżdżę sam. Ciśnienie w zimówkach nie powinno się różnić od ciśnienia w letnich o ile drastycznie od rozmiarem.
W JTD nie ma "karteczki" za wlewem ani drzwiami.
Dzięki dzisiaj skontroluję ciśnienie.
No wlasnie!
Mi wszyscy madrzy mowia, zebym sprawdzil na naklejce wlewu, ale w moim jtd tez jej nie ma...
Ciśnienie w zimówkach powinno być większe o 0,2 bara w stosunku do opon letnich. Wynika to ze specyfiki bieżnika opony zimowej, która dzięki zwiększonemu ciśnieniu lepiej wgryza się w śnieg (patrz info producenta opon!).Cytat:
Napisał szela
Czasem niektórzy ludzie związani z szeroko rozumianym przemysłem oponiarskim zalecają zwiększenie ciśnienie w oponach zimowych ze względu na niższe temperatury - jeżeli oponę napompujemy przy 20st C do 2 bar to przy -20 będzie w niej zaledwie 1,59 bara (dane z netu) i aby zminimalizować tą różnice dają troszkę więcej. Ja pompuje zalecanym ciśnieniem i często sprawdzam ciśnie i w razie konieczności dopompowuje lub spuszczam aby ciśnienie było zalecane.
Zwiększenie ciśnienia w oponach powoduje zmniejszenie przyczepności, a na tym zwłaszcza zimą nam najmniej zależy.
A ja od siebie na zimę polecę węższy profil opony, który sprawi że przyczepność na mocno ośnieżonych drogach będzie zdecydowanie lepsza.