problem z marea 1.9 jtd 110
Mam pytanie, kupiłem w poniedziałek fiata marea weekend z 2001 roku 1.9 JTD 110 KM auto zostało sprowadzone z Włoch z tamtejszego salonu, po zakupie wymieniłem wszystkie swiece zarowe wymieniłem cały rozrząd łącznie z pompą, wszystkie filtry oraz napinacz z rolka paska wieloklinowego, mój problem polega na tym ze gdy silnik chodzi na wolnych obrotach to co jakiś czas spada lekko z obrotów i tak jak by lekko zrzędził jest to od strony paska rozrządu, dzis usłyszałem ze może to być rolka od alternatora która posiada w sobie sprzęgło, może się ona blokować, lecz mechanicy stwierdzili ze nie sa pewni na 100 procent, może ktoś miał podobny problem i mógłby mi doradzić.
Drugim pytaniem jakie chciałbym skierować to bład który wyskakuje mi na jakies 15 sekund po odpaleniu silnika Error oil, olej został wymieniony wczoraj z cała resztą i czy może to być wina uszkodzonego czujnika oleju w misce olejowej jak to naprawić i jakie są tego koszty
z góry dziękuje i pozdrawiam LuKq
Re: problem z marea 1.9 jtd 110
Cytat:
Drugim pytaniem jakie chciałbym skierować to bład który wyskakuje mi na jakies 15 sekund po odpaleniu silnika Error oil
Spróbuj zrobić tak: jak przekręcisz kluczyk na "zapłon" to poczekaj jakieś 5-10 sekund aż pogasną prawie wszystkie kontrolki (zostaną tylko:ABS,ręczny,brak ładowania i smarowania) i dopiero odpal silnik.