To jest widok strony w wersji do druku
-
Ulysse 2,2JTD 2004r
Od kilku miesięcy borykam się z komunikatem błędu w systemie oczyszczania spalin.
Autoryzowany servis Fiata poddał się i nie jest w stanie określić przyczyny.
Objawy są dość dziwne:
1. przy 90km/h (i tylko przy tej prędkości) wyświetlany jest ten komunikat a auto przechodzi w tryb awaryjny (brak mocy).
2. komunikat znika po kilku uruchomieniach silnika (kontrolka check engine również gaśnie).
3. auto potrafi stracić moc bez wyświetlania komunikatu i sygnalizacji zapaleniem kontrolki check engine. ten defekt zanika po ponownym uruchomieniu silnika, czasem samoistnie w czasie jazdy (odzyskuje moc).
4. wszystkie płyny są OK
5. filtr cząstek stałych OK
6. turbina nowa
7. instalacja i przewody podciśnieniowe OK
Autko jest rewelacyjne ale tracę cierpliwość. Jeżeli ktoś jest w stanie mi coś doradzić będę bardzo wdzięczny.
TEX
-
Proponuję odwiedzić inny serwis, może komuś się wreszcie uda.
-
czesc! (moj ulysse, 2006'rok, 501.tkm)
Podaj przy okazji jakie komunikaty OBD ci podaje (lub co zczytali w serwisie)
wtedy bedzie latwiej, w kazdym razie przyczyn moze byc wiele.
Niewiem co podaje Boardcomputer, dokladny text...
Zobacz jedna zecz, sensory na katalysatorze/filtrze czastek (przed' i za'), one sa
kabelkami do zlaczek podlaczone, te kabelki przeprowadzone sa np. obok
oslon termicznych ukladu wydechowego tu sa pochwytane niekiedy takimi
malymi zciskami , metalowymi klamrami np. do takiej oslony termicznej.
W miejscu zacisniecia kabelek moze byc (przez mechanicze drgania)
uszkodzony i zwierac do masy przezco podajac bledne wartosci do jednego z trzech
boardkomputerow..... tenze wskazuje na anomalia wydechu.tTo tlumaczyloby nagle i
niesymatryczne pojawianie sie komunikatu...
Jeszcze jedno moze, filtr czasteczek moze byc zuzyty, tzn: taki filtr z regoly
(wiem od wlocha) powinien byc co 120tkm regenerowany, poniewaz po kazdym
cyklu samoczynnego oczyszczania (wypalenia) , ca. co 700-800km (tj. po spaleniu
pelnego zbiornika paliwa (ca.82-86lit.)) zawsze pozostaje w nim maly procent
resztek ktore sie przez żarzenie nie utlenily, one zapychaja z czasem filtr.
Wklad takiego filtru jest wiec regenerowany, wymieniaja go na inny, a zapchany
wklad wyplukuja specjalna ciecza (jakies moczenie? czy cos podobnego).
Do zapychanie sie takiego filtru moze prowadzic zle paliwo (mp.brudne slabej jakosci),
system mieszania paliwa, zuzyty katalizator, tzw. "dymiacy" zawor....
Ach i jeszcze cos , samochody z tym systemem filtrow czastek jezdzone w miescie i
na krotkich odcinkach, zapychaja sie czesciej, trzeba taki samochod od czasu do czasu
rozgrzac do temperatury roboczej i dac "w rure" ze 20 km na autostradzie
tak ze 3500 obrotow troche potrzymac.... zeby katalysator porzadnie rozgrzac zeby odpalil
filtr czastek......
Niestety disle maja za mala temperature spalin i w tym systemie filtrowania jest to problemem, wiec sie zapychaja.... w systemie "ADD BLUE" jest juz lepiej.
Moj ulisse pokazuje mi "filtr prawie ze pelny" za kazdym razem jak na urlop jade,
jezdze z podpietym malym laptopem przez OBD wiec jak trzeba to mu zapodam
co trzeba i jedzie dalej, ale generalnie po jakichs 100km na autostradzie przedmuchuje
sie i moge jechac bez przeszkod.
mysle ze znajdziesz tez cos w necie, wiec napisz jak sie wyjasni co bylo przyczyna tych
komunikatow w twoim ulysse!
Pozdro!
-NeTTT-
[size=2][ Dodano: 2010-10-16, 00:30 ][/size]
Acha jeszcze jedno, boardkomputer zczytuje wszystkie sensory przy kazdym nowym
przekreceniu kluczyka w stacyjce i nie zawsze pobiera informacje z tzw. banku danych "Freeze frame" w ktorym sa przechowywane jego wczesniejsze problemy z silnikiem,
to moze tlumaczyc dlaczego za kazdym uruchomieniem znika komunikat, pojawia
sie dopiero po pernym czasie, albo po wystapieniu wyzszego cisnienia przed katalizatorem , albo jakims blednym sygnale z jakiegos uszkodzonego kabla lub sensora.....
-
Dziękuję za radę.
Sprawdziłem to o czym pisałeś.
Oddałem FAP do servisu Volvo, gdzie go zregenerowali (po znajomości).
Jak na razie wszystko ustało. Zobaczymy na jak długo.
-
Witam u mnie tez zapala się ta kontrolka i jest komunikat na kompie ale nic się nie dzieje mocy nie traci nie kopci po prostu nic pojeździe trochę i jak zgasze i zapale od nowa to gaśnie nie wiem co jest bo auto mam pare dni ma przejechane 64000km 2004r pomocy
-
Witam mam pytanie do kolegi neTTT jaki program urzywasz do podpiecia ulyssa
-
może poprostu przytkał ci się filtr cząstek stałych ,przegoń go na ciepłym silniku przy wyższych obrotach (wypalają się sadze z tego filtra i znowu jest O.K)
-
Witam przegonil i nic dzisiaj bylem w w-wa 100km w jedna stronę ok a spowrotem po 3 godzinach postoju stracił moc tak jakby nie działało turbo nie kopci ani grama tylko bardzo wolno przyspiesza i jest słaby co robic
-
Ja ostatnio mam taki sam problem, sprawdź zawór EGR i podciśnienia do niego. w moim przypadku zawór jest zablokowany. Musze znaleźć krasnoludka który się tam dostanie bez wyjmowania silnika . :)
-
To nie był zawór erg tylko czujnik ciśnienia różnicowego Fap wymieniłem na używany i jak ręką odiol wszystko wróciło do normy
-
Witam
mnie dziś wyskoczyło na komputerku w aucie antipollution fault rozumiem,że to błąd podobny do waszych ale nic się nie dzieje nie traci mocy dosłownie nic.
Mam 2.0jtd bez FAPa co może być przyczyną?
-
dziś po odczytaniu błędów w komputerze są błędy :
0180 czujnik temperatury paliwa za wysoki sygnał
1107 przekaźnik przełącz.rury dolotowej przerwa
0380 Przekaźnik żarzenia -Nadmiar prądu
0221 Czujnik położenia pedału 2 sygnał niezrozumiały.
jakieś podpowiedzi od czego zacząć?
-
Cytat:
Napisał
volvgangster
dziś po odczytaniu błędów w komputerze są błędy :
0180 czujnik temperatury paliwa za wysoki sygnał
1107 przekaźnik przełącz.rury dolotowej przerwa
0380 Przekaźnik żarzenia -Nadmiar prądu
0221 Czujnik położenia pedału 2 sygnał niezrozumiały.
jakieś podpowiedzi od czego zacząć?
Dziś 09.06 problem powrócił tzn Antipollution fault jadę wieczorem do elektryka to jestem ciekawy jakie błędy.Silnik normalnie pracuje
-
Cytat:
Napisał
volvgangster
Dziś 09.06 problem powrócił tzn Antipollution fault jadę wieczorem do elektryka to jestem ciekawy jakie błędy.Silnik normalnie pracuje
Błąd oczyszczania spalin się nie zapisuje - przynajmniej ja tak mam. I silnik pracuje normalnie, nie wyrzuca "check engine".
Auto przeskanowane w dwóch róznych miejscach - błąd pojawia się i znika (wyrzucany na ekran, nie zapisuje się do dziennika pokładowego).
-
Cytat:
Napisał
pääkäyttäjä
Błąd oczyszczania spalin się nie zapisuje - przynajmniej ja tak mam. I silnik pracuje normalnie, nie wyrzuca "check engine".
Auto przeskanowane w dwóch róznych miejscach - błąd pojawia się i znika (wyrzucany na ekran, nie zapisuje się do dziennika pokładowego).
Po odczytaniu błędy:
P0180 czujnik temperatury paliwa przerwa w obwodzie lub zwarcie do plusa zasilania
P1107 sygnał wirowego zaworu elektromagnetycznego zwarcie do uziemienia lub przerwa w obwodzie
Te błędy po wylądowaniu powracają
P0246 ciśnienie turbodoładowania zmierzone ciśnienie zbyt niskie
P0380 obwód dodatkowego ogrzewania zwarcie do uziemienia albo przerwa w obwodzie
Te ostatnie dwa nie wyświetlają się po skasowaniu
Jakieś podpowiedzi?