To jest widok strony w wersji do druku
-
Opary paliwa w Punto 55.
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FORUM! :)
Mam problem z moim Punciakiem 1.1 95r.
Od jakiegoś czasu czuć w aucie opary paliwa. Zapach dobiega z tyłu - pojawia się, po czym po paru minutach jazdy znika, a po kolejnych 10-15min znowu się pojawia.
Auto było sprawdzane pod kątem wycieku paliwa - i osobiście i w warsztacie Boscha - i nie widać, żeby coś wyciekało.
Co mam zrobić w tej sytuacji? Kto ewentualnie mógłby mi pomóc z Wrocławia bądź okolic?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam Grzegorz :lol:
-
Może nie chodzi o wyciek paliwa,tylko masz uszkodzony przewód od pochłaniacza oparów.Może być uszkodzony np sam wlew paliwa w górnej części i opary przedostają się do auta,albo sprawdź pod kanapą czy jest zamontowana dobrze pokrywa inspekcyjna.
-
w pierwszej kolejności przeleć się po przewodzie paliwa. konkretnie po gumowym odcinku od listwy wtryskowej (w 1.2 jest po prawej stronie az do momentu wejścia na metalową rurkę.
Masz sparciały przewód paliwowy, zrób to szybko bo twoje autko skonczy jako kolejne ze spaloną komorą silnika.
wymianę przerabiałem w swoim 1.2. olalem temat to po pewnym czasie sikało po silniku dość ostro a w baku wir się robił. z odpiętą pompą paliwa na gazie biegiem lecialem do mechanika zeby mi zarobil przewody - a i tak nie zarobil calego....jedynie kawalek uszkodzony bo ponoc nie dalo sie zacisnac na tamtej rurce.
-
Proponuję również sprawdzić sam wlew paliwa. W moim SX 55 często śmierdziało paliwem z tyłu, zazwyczaj na postoju. Okazało się ze sam korek wlewu paliwa nie był szczelny i uwalniał opary prosto ze zbiornika paliwa. Włożyłem do korka oring gumowy i wszystko ustało.
-
a i jeszcze jedno! przy króćcu pompu paliwa pamietam ze kiedys mi cieklo. nie pamietam czy cos bylo pekniete czy po prostu był nie dopięty zatrzask. potrafila sie tam zebrac duza kaluza w zaglebieniu gdzie jest zamontowana pompa:)
-
Cytat:
Napisał sirapacz
a i jeszcze jedno! przy króćcu pompu paliwa pamietam ze kiedys mi cieklo. nie pamietam czy cos bylo pekniete czy po prostu był nie dopięty zatrzask. potrafila sie tam zebrac duza kaluza w zaglebieniu gdzie jest zamontowana pompa:)
Dokładnie miałem ostatnio to samo, w aucie piekielnie czuć było benzyne ;)