To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
silnik nie odpala -
silnik nie odpala
witam od miesiaca jestem posiadaczem fiata marea 2.0 20v z instalacja gazowa (mono wtrysk).pare dni po kupnie auta, nie moglem go odpalic ani na benzynie ani na gazie. odpalilna zaciag i bylo oki. jednak 3 dni temu zaczolem miec problemy w czasie jazdy nagle tracil moc i gasl. pomagalo wtrakcie jazdy wylaczenie zaplonu i wlaczenie ponowne. no i w koncu znowu nie moge go odpalic. na gazie zero reakcji, na benzynie jak by cos lapal. pare razy nawet na chwile zaskoczyl, ale powoli schodzil z obrotow i gasl, a po dodadniu gazu gasl od razu. ma ktos jakis pomysl?
-
uczniak, zobacz wtrysk może masz już przypchany
zobacz czy masz iskrę
-
iskra jest, wtryski ladnie zucaja, zreszta mam gazowy monowtrysk wiec na gazie powinien zalapac a tu nawet na chwile nie chce. szukam w elektryce ale na razie nic mi nie wychodzi. czytalem na forach ze moze byc czujnik temperatury- moj jest oekj,sprawdzalem lub czujnik polozenia walu, nie mam od kogo uzyczyc a wlasnie miernik mi padl :( sa jakies inne pomysly?
[size=2][ Dodano: 2008-08-28, 15:16 ][/size]
jeszcze jedno. jak sciagnalem rure dolotowa powietrza pomiedzy filtrem a kolektorem zauwazylem pekniecie. znajduje sie ono na "harmonijce" zaraz za jakims czujnikiem powietrza. czy to moze miec jakis wplyw na dzialanie silnika?
-
Cytat:
Napisał uczniak
czy to moze miec jakis wplyw na dzialanie silnika?
Oczywiście że tak. Czujnik powietrza - rozumiem że mówisz o przepływomierzu. Jeśli dziura jest za nim to silnik łapie lewe powietrze, jego masa nie jest sczytana przez przepływke i komputer glupieje.