63007-2RSR łożysko podpory prawej półosi
Jako że nie ma zbyt wielu informacji w necie podaję symbol łożyska podpory prawej półosi 63007-2RSR 62x35x20. U siebie założyłem łożysko w wersji C3 - z większym luzem fabrycznym, ponieważ akurat takie było na miejscu. Ponoć Citroen stosuje najczęściej właśnie wersję C3.
Parę słów o wymianie. Jest prosta. Odkręcamy nakrętkę piasty + odrdzewiacz na wieloklin, podnosimy prawą stronę, a w zasadzie lepiej przód, demontujemy koło, odkręcamy imbusem 3 śruby pokrywy łożyska podpory + odrdzewiacz na styk bieżni łożyska i aluminiowej podpory, odkręcamy dół amortyzatora, podwieszamy zespół piasty by zabezpieczyć przewód hamulcowy, wypychamy przegub z piasty (o ile wieloklin łatwo puści), od drugiej strony podpory, w szczelinie otworu między półosią a podporą cienkim pobijakiem wybijamy półoś z łożyskiem z podpory, jednocześnie wyciągając ją ze skrzyni. Demontaż łożyska bez prasy, ściągacza. Czyścimy korozję przed pierścieniem oporowym łożyska, odrdzewiacz, półoś stawiamy do pionu frezem na drewnie, aluminium. Mały młotek, wąskim, opieramy o promień pierścienia oporowego pod kątem ok. 30 stopni od piony i większym pobijamy dookoła. Nie trzeba grzać palnikiem. Po zdjęciu pierścienia odrdzewiacz i odpowiednio pobijamy łożysko razem z pokrywą łożyska. Przed montażem nowego łożyska nie zapomnijcie o pokrywie łożyska. Warto ją wyprostować. Ja o niej zapomniałem, i by założyć rozciąłem ją na pół, co ułatwi ew. kolejny demontaż. Na łoże podpory łożyska dałem pastę montażową.
Powyższe dotyczy skrzyni C635, 1.6 mjet.