To jest widok strony w wersji do druku
-
Olej 10W40 Punto 2012
Cześć, mam Fiata Punto 2012 (rocznik 2014) silnik 1.4 8v 57kw do tej pory ciągle jeździł na olejach 5w40 zgodnych z normą Fiata + ceratec i przy każdej wymianie płukanka. Niestety na liczniku już 240tys i zaczął brać mi olej, ale samochód nie kopci i nie czuć żadnej różnicy poza ubytkiem oleju ok 450ml na 1000km. Chce zrobić teraz płukankę przejść na olej 10w40 i dodać Archoil AR9200 v2. Wytypowałem 3 oleje które mogłyby się nadawać czyli :
1) Liqui Moly Super Leichtlauf 10W40 (9505)
2) Valvoline MaxLife 10w40
3) Texaco Havoline Extra 10w40
Czy ktoś z Was jeździł na tych olejach i poleca albo mógłby doradzić który z tych trzech byłby najlepszy? Nie ukrywam jakoś skłaniam się ku Liqui Moly ale to pewnie przez sentyment. Z góry dziękuję za każdą pomoc :)
-
Wiocha (na poważnym forum BAN powinien być za takie debilne metody).
Olej masz mieć jak instrukcja nakazuje (chyba, że to super rajdowe auto i jesteś mechanikiem od silników, remonty, tuningi robisz).
Poza tym, dlaczego chcesz zmieniać lepkość na zimno (5W na 10W), a nie tę drugą na ciepło? Bez sensu.
Masz znaleźć źródło poboru. Przeważnie trzonki zaworów lub przedmuchy na pierścieniach lekkie przy tym przebiegu.
Uszczelniacze można profilaktycznie wymienić przy okazji rozrządu. Da się na silniku, jak w całej rodzinie FIRE.
A pierścienie odmoczyć (płukanka nie do oleju, a w cylindry wlać, za godzinę odciągnąć). Pomaga (znaczy nie zaszkodzi).
Spaliny zbadaj, czy na najbliższym przeglądzie weź wydruk, to się okaże, czy nie ma już negatywnych skutków (mimo, że "nie kopci").
-
Myślisz, żeby wtedy zostać przy 5w40 dalej i rozważyć remont? Nie ukrywam, ze jestem bardzo zadowolony z samochodu i chciałbym go jeszcze mieć trochę czasu :) W necie jest wiele sprzecznych informacji odnosnie tego silnika, robić uszczelniacze, pierścienie inni natomiast, że 0.4l na 1k km to nie tak dużo przy szybkiej jeździe (robie też trasy ok 120km z prędkością 100-130 km/h) i lepiej jeszcze dolewać i czekać z remontem i jestem w kropce co robić.