To jest widok strony w wersji do druku
-
Osiowanie proxy - ETM
Witam, kupilem chinskie radio i standardowo - migają kilometry. Probowalem zrobic osiowanie proxy ale niestety wykonanie nieudane przy ETM, probowalem znalezc to w parametrach w MES ale nigdzie nie widzialem takiego modułu tam. Czy ktos mi moze pomoc, gdzie to moge znalesc lub jak wykonać tą procedurę? Dopiero zaczynam przygody z grzebaniem w aucie, dlatego kazda porada bedzie przydatna!
-
OK, ale dlaczego przygodę z motoryzacją zaczynacie od grzebania w elektronice i od pierdół typu radyjka, głośniki, światełka?
Grande to już stary grat. Należy się zainteresować stanem technicznym OD SPODU, korozja, zawieszenie, hamulce.
Bzdety jako ostatnie (choinki zapachowe, brewki, dywaniki, niebieskie LED-y, spoilery, naklejki), wieś-tuning.
Takich tematów jest pełno w internecie: wymieniłem radio i...coś tam coś tam. Szukaj, czytaj. Po angielsku też.
Problemy i rozwiązania mają dwie kategorie z grubsza: fizyczne (nie ma standardu, piny inaczej rozmieszczone we wtyczkach, wyjście głośnikowe może "grać" w linie CAN nawet), programowe (konfiguracja pojazdu, wyposażenie czy funkcje włącz/wyłącz, pozmieniać coś, dopiero osiowanie Proxy).
Co do MES-a to najczęstszym błędem niekumatych jest instalowanie najnowszej możliwej wersji, gdzie do Grande wystarcza nawet FES. Autor FES/MES się wycwanił i ostatnio piraty startują nawet, ale niepoprawnie (tak, że dana opcja nie działa / nic nie robi).
-
Auto mam sprawdzone pod względem stanu technicznego. Co wymagało wymiany, naprawy zostało wymienione. Jedynie nie moge znalezc rozwiązania odnośnie proxy. Czytalem/szukałem rozwiązań ale jak dotąd bez rezultatów. To, ze dopiero zaczynam nie zawsze musi oznaczać, ze nie jestem świadom tego co robie. A ze to forum, postanowilem napisac bo moze ktos mial podobną sytuację co ja i wie jak to rozwiązać bez marnowania całego weekendu na szukanie dziury w całym.