Dobry specjalista od geometrii pojazdu Poznań i okolice.
Witam,
Szukam dobrego specjalisty od ustawiana geometrii kół, który nie tylko potrafi rzetelnie ustawić geometrię statycznie z kołami na wprost ale potrafi zdiagnozować i rozwiązać mój problem. Mam problem w Doblo 263 z nieprawidłową zbieżnością przy skręconych kołach. Przy jeździe do przodu im bardziej skręcam koła w jedną lub drugą stronę, tym bardziej koła robią się zbyt zbieżne i opony wywijają się do wewnątrz. Koło zewnętrzne robi się zbyt mocno skręcone wobec koła wewnętrznego. Dokładnie odwrotnie dzieje się jadąc ze skręconymi kołami do tyłu, opony wywijają się na zewnątrz. Zbieżność statyczna do jazdy na wprost jest ustawiona prawidłowo. Auto nie było nigdy bite. Jakiś czas temu wpadłem prawą stroną w dość głęboką dziurę, przednia felga mocno zgięta, tylna mniej. Naprawa z AC w ASO i niestety nie zorientowałem się po odbiorze auta, że taki problem występuje. Wczoraj wymieniłem na nowy prawy amortyzator, sprężynę i górne mocowanie amortyzatora. Niczego to nie zmieniło, problem nadal występuje. W weekend wymienię lewą stronę oraz drążki i końcówki drążków na nowe. Pomierzę także ewentualne różnicę odległości punktów mocowania końcówek drążków kierowniczych w stosunku do sworzni wahaczy i mocowania amortyzatora miedzy prawą a lewą zwrotnicą. Mam też nowy prawy oryginalna wahacz, jednak nie zauważyłem luzów na starym. Powodem takiego zachowania auta jest zmiana katów w trapezie kierowniczym, a w zasadzie odkształcenie trapezu w kierunku prostokąta, co przekłada się na zbyt równoległe ustawienie kół podczas skrętu. Poniżej link wyjaśniający pracę układu kierowniczego.
https://autoturn.net.pl/wsparcie-aut...erowniczy.html