To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Mazy na szybie -
Mazy na szybie
Witam Szanowne Grono.
Około 3 tygodni temu kupiłem (w trasie zabrakło) płyn do spryskiwaczy na Orlenie. Nie było "dziubka" więc wlewałem za pomocą lejka co wożę w aucie.
Zauważyłem mazy na szybie. Pomyślałem, że gówniany płyn i wypsikałem wszystko i kupiłem ten co zawsze czyli shell-owski.
I dziwne też jest to, że mazy i kropeczki występują i z tym płynem ale znikają z pola widzenia po dłuższej chwili jazdy z większą prędkością. Czyli psikam, wycieraczki pracują, pojawiają się mazy i kropeczki, jadę szybciej i mazy znikają jakby się wywietrały. Psikam ponownie i wszystko zaczyna się on nowa.
Na szybie po stronie kierowcy to raczej gęsto umiejscowione kropeczki a na stronie pasażera mazy idące po łuku od krótszej wycieraczki.
Wycierałem płynem do szyb pióra wycieraczek (Bosch Aerotwin) i nic.
Ciekawe jest to, że jak pada deszcz mazy nie występują i ujawniają się dopiero po spryskaniu szyby płynem do spryskiwaczy.
Tak sobie pomyślałem, że może dolewałem olej silnikowy lejkiem i dostał się wraz z nowym płynem, ale zakładam, ze to by inaczej wyglądało. Temperatury w ostatnich 3 tygodniach to -5 do +5.
Brudna szyba? ale byłaby brudna cały czas a nie mazy pojawiają się i znikają?
Sorki, że tak chaotycznie ale nie wiem jak mam to opisać.
-
Umyj szybę jakimś rozpuszczalnikiem, typu benzyna ekstrakcyjna, aceton (do nabycia w dowolnym markecie budowlanym). Tylko uważaj na gumy i plastiki, bo można uszkodzić.
-
kjk - ale to raczej jakieś gówno na szybie a nie olej silnikowy w płynie do szyb? I teraz jak zabezpieczę plastiki i umyję benzyną ekstrakcyjną to potem szybę czymś przemyć, opłukać?
-
Mam podobnie, więc uważam że niektóre plyny takie są słabe. Na tym który mam aktualnie problem jest mniejszy
-
brylancik13 korzystałem na początku jak kupiłem Tipka z takich tanich z hipermarketów to się zdziwiłem jak koło dysz zaczął mi płowieć lakier. Zrobiłem polerkę i używam tylko Shell-owskiego i wcześniej nie zauważyłem czegoś takiego.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
brylancik13 korzystałem na początku jak kupiłem Tipka z takich tanich z hipermarketów to się zdziwiłem jak koło dysz zaczął mi płowieć lakier. Zrobiłem polerkę i używam tylko Shell-owskiego i wcześniej nie zauważyłem czegoś takiego.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
kjk - ale to raczej jakieś gówno na szybie a nie olej silnikowy w płynie do szyb? I teraz jak zabezpieczę plastiki i umyję benzyną ekstrakcyjną to potem szybę czymś przemyć, opłukać?
Nie trzeba nic zabezpieczać, bo nie będziesz przecież tą benzyną czy acetonem lał po szybie, tylko zwilżasz szmatkę i przecierasz szybę. Wystarczy uważać. Płukać nie ma potrzeby, bo te specyfiki błyskawicznie odparowują.
-
kjk dzięki - zrobię to przy najbliższej okazji - mam benzynę ekstrakcyjną w garażu więc nią się posłużę :)
-
Osobiście bym pojechał denaturatem po szybie. Mi też znane jest to zjawisko maziaji, szczególnie wieczorową porą. To może wku***ić
-
Co lepsze denaturat czy benzyna ekstrakcyjna?
Czy żaden z tych specyfików nie spowoduje zmatowienia szyby lub wypłowienia jej?
Nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie :)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Co lepsze denaturat czy benzyna ekstrakcyjna?
Czy żaden z tych specyfików nie spowoduje zmatowienia szyby lub wypłowienia jej?
Nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie :)
W przypadku trudnych do usunięcia zanieczyszczeń niewiadomego pochodzenia, benzyna daje większe szanse na na ich usunięcie niż alkohol (aceton, toluen itp. są jeszcze bardziej agresywne). Szkła (prawdziwego, bo np. "szkła" reflektorów masz z poliwęglanu) na pewno nie uszkodzisz. Do tego musiałbyś użyć np. kwasu fluorowodorowego, ale tego w żadnym sklepie do ręki nie dostaniesz (z resztą prędzej zeżre Ci skórę na rękach niż szybę w samochodzie) :cool:
-
kjk dziękuję za odpowiedź
-
Pianka do szyb Wurth i będzie kryształ.
-
Cytat:
Napisał
Rafal_Sz
Pianka do szyb Wurth i będzie kryształ.
Na półce ze środkami do detailingu można znaleźć znacznie więcej różnych specyfików do szyb. Ja podałem rozwiązanie najtańsze i nie mniej skuteczne od tych "pro". :cool: A z takich domowych sposobów, to jeszcze ocet czasami pomaga.
-
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Uprzedzę tylko, że głównym składnikiem tego produktu jest najprawdopodobniej alkohol izopropylowy (izopropanol), który na znanym portalu aukcyjnym kupisz w cenie 45zł za 5-litrowy baniaczek (stężenie >99%). Izopropanol to bardzo dobry i tani środek do czyszczenia, nie tylko samochodu, ale też smartfonów i wszelkiej elektroniki, bo nie zawiera wody i odparowuje bez śladu (uwaga: mocno toksyczny). Jednak w przypadku trudnych do usunięcia plam na szybie, prawdopodobnie rozpuszczalniki typu benzyna/aceton dadzą lepszy efekt.
A tak w ogóle, to znaczna część autokosmetyków i domowych środków czyszczących to bardzo prosta i tania chemia, wzbogacona o zapach, barwnik, ładne opakowanie i kilkaset % marży :mrgreen: Ale kto bogatemu zabroni...