2 załącznik(i)
Dobry i zły mechanik (niezależny)
Na forum od lat funkcjonuje zbiorczy temat „Dobre i złe ASO”, który dla wielu z nas jest pomocny przy wyborze autoryzowanego serwisu. Coraz częściej jednak korzystamy z niezależnych warsztatów, w tym mechaników specjalizujących się w samochodach włoskich, dlatego myślę, że warto stworzyć analogiczny wątek dotyczący niezależnych mechaników i jako pierwszy chciałbym podzielić się informacją na temat wykonanej usługi w warsztacie ITAL PERFORMANCE w Toruniu.
Temat ma służyć wymianie własnych doświadczeń — zarówno pozytywnych, jak i negatywnych.
Kontakt do pana Łukasza z Ital Performance dostałem z polecenia i dodatkowo sugerowałem się opiniami na Google dlatego zaufałem... Na początku kontakt był w porządku, jednak całościowo jestem rozczarowany. Przy wymianie rozrządu, świec, płynu chłodniczego, śruby turbo i paska osprzętu z napinaczem naliczono mi zawyżone ceny części (np. śruba od turbo: ok. 110 zł w dystrybucji - zapłaciłem 170 zł) oraz robocizny, która realnie zajęła dosłownie kilka minut (odkręcenie i przykręcenie śruby przy zdjętej osłonie silnika przy okazji wymiany świec –zapłaciłem za samą wymianę śruby 150zł). Części oryginalne z bieżącej dystrybucji, jednak wizualnie napinacz różnił się od fabrycznego...
Po odbiorze auta pojawiły się wyczuwalne drgania na biegu jałowym (na fotelu i kierownicy, podłokietniku, drzwiach, którego wcześniej nie było) oraz wrażenie głośniejszej pracy silnika na postoju i przy przyspieszaniu. Po zgłoszeniu tych uwag telefonicznie reakcja była chłodna, a kontakt odłożono o niemal 17 dni, z jednoczesną sugestią, że ewentualna diagnostyka może być płatna, bez odniesienia się do opisywanych objawów. Krótko po wymianie rozrządu pojawił się również wyciek z chłodnicy oleju — być może przypadkowo. Jeszcze przed tą rozmową, planowałem wykonać w tym warsztacie kolejną usługę (wymianę zawieszenia wraz ze zbieżnością bo pękła mi sprężyna z przodu). Dodatkowo, przy próbie umówienia kontakt został urwany bez wyjaśnienia gdy okazało się, że mam własne części (brak dodatkowego zarobku).
Najbardziej mnie zasmuciło to, że pan po zgłoszeniu moich uwag kazał czekać na swoją „dostępność” prawie pół miesiąca i rozpoczął rozmowę od poinformowania mnie, że usługa sprawdzenia rozrządu może mnie kosztować dodatkowe pieniądze bo on błędu nie popełnił (!?). Straciłem zaufanie do tego serwisu i pana Łukasza dlatego już się tam nie pojawię. Sam pracuję z klientem i taka postawa wg mnie jest nie do przyjęcia.
Przy cenach porównywalnych z ASO i specjalizacji w konkretnych markach oczekiwałem wyższego standardu obsługi. Ostatecznie dalszy serwis (zawieszenie) wykonałem gdzie indziej i tam zostaję.
Raczej nie polecam.
Na naszym forum istnieje wzmianka o tym serwisie: https://fiatklubpolska.pl/aso-dobre-...-serwis-33526/
Zdjęcia: