Witam, mam problem jak w temacie. W instrukcji znalazłem, że to awaria układu wspomagania kierownicy. Kierownica chodzi bardzo ciężko. Pytanie, czy to poważna awaria i ile będzie mnie to kosztować?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, mam problem jak w temacie. W instrukcji znalazłem, że to awaria układu wspomagania kierownicy. Kierownica chodzi bardzo ciężko. Pytanie, czy to poważna awaria i ile będzie mnie to kosztować?
S pokojnie, to tylko awaria!? Masz problem ,albo z akumulatorem, ladowaniem lub uszkodzenie wspomagania (rzadkosc). Z racji,ze jest elektryczne,wskazane podlaczenia kompa i spojrzenie na bledy ,ktore wywalil body.:lol:W ciemno ciezko obstawić ,co pierwsze,moze byc bezpiecznik lub przekaznik od sterowania modulem?!;-)
tu jeszcze poczytaj.https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...istance-59454/
Dzięki za info. Akumulator ma ok. 2.5 roku, ale wiadomo zima ostra. Samochód już w serwisie. Pan cos z grubsza mówił o zerwanym pasku?...inne źródła podają tak horrendalne kwoty do 3 tys. za wymianę modułu,, więc spanikowany pytam. Notabene to pierwsza awaria mojego tipo od zakupu w 2018. Samochód ma 42tys przebiegu, garażowany.
taaaa zerwany pasek.... chyba w spodniach u mechanika
Nie panikuj. Po sprawdzeniu na kompie coś się pokaże. W tipo jest wspomaganie kierownicy elektryczne. Gdyby było hydrauliczne to napęd pompy wspomagania jest realizowany przez pasek osprzętu. Wtedy jego zerwanie ma sens. Tutaj jest elektryka. więc trzeba poszukać....
https://lostark.pl/czesc/pompa-wspom...1856350-824425
Zobacz czy produkt w linku powyżej będzie pasował
Dzieki, ale skad ta różnica w cenie, jak to jest nawet używana pompa?
Ladują Cie w lolka?! Awaria elektrycznego wspomagania to rzadkosc, ze aż trzeba wymieniac caly moduł?! Widze ,ze nie masz pojecia o mechanice zbyt duzego,czytales ten watek ,co pisalem wczesniej?! Ida na latwizne i kieszeń Ci wyczyszcza! Jedz do kumatego elektryka ,co ogarnia elektryke fiatow(bo nie wszyscy niestety są aż tak inteligentni).Moze tylko padl przekaznik sterujący lub czujnik kata skretu! Zlap kontakt z kolegą z forum "Jackthenight", on jest z Lodzi , robi w fiacie, chociaż diagnozę po ludzku Ci postawi?!;-)
o tenJackTheNight
Na początek naładuj lub podmień akumulator, po przebiegu widać że nie wiele tym autem jezdzisz.