To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Błąd P213A -
Błąd P213A
Dzień dobry jestem na forum po raz pierwszy , mam problem z moim Ducato 2.3 130 euro 6 2019 250tkm po wymianie dpf nowy org, bo wtryski nowe org , sonda lambda , w czasie jazdy wchodzi w tryb awaryjny i wyrzuca błąd P213A i P213B wskazujący na egr . Egr został wymieniony na nowy org , auto jeździło jakieś 1500 km i znowu sytuacja się powtórzyła , wymieniliśmy klapę gaszącą ujechałem 250 km i znowu to samo . Ręce mi opadają zasugerujcie proszę co jeszcze może być przyczyną.
-
"Fachowcy" się poddali? Popatrz w dziale "ducato",cos bylo juz podobnego w tym temacie.;-)
Info z zagranicy.
P213A Obwód sterowania przepustnicą EGR B otwarty Opis techniczny kodu usterki OBD-II Artykuł Randyâego Wornera , certyfikowanego technika ASE Obwód sterowania przepustnicą układu recyrkulacji spalin (EGR) âBâ otwarty Co to znaczy? Ten ogólny kod diagnostyczny układu napędowego/silnika dotyczy zazwyczaj silników Diesla wyprodukowanych po 2004 r., w tym między innymi niektórych pojazdów marek Ford, Dodge, GM, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Suzuki i VW. Zawór ten umieszcza się pomiędzy kolektorem dolotowym a filtrem powietrza, podobnie jak przepustnica. Służy do wytworzenia niewielkiego podciśnienia, które zasysa spaliny do kolektora dolotowego. Moduł sterowania układem napędowym (PCM) informuje zawór sterujący przepustnicą układu recyrkulacji spalin (EGR), gdzie ma się ustawić. Ten kod analizuje sygnały napięciowe z zaworu sterującego przepustnicą EGR, aby określić ich poprawność na podstawie danych wejściowych do modułu PCM. Ten kod informuje o usterce obwodu elektrycznego. Kroki rozwiązywania problemów mogą się różnić w zależności od producenta, typu zaworu sterującego przepustnicą EGR i kolorów przewodów. Objawy Objawy kodu silnika P213A mogą obejmować: Zapalona kontrolka awarii (MIL) Dłuższy niż zwykle czas regeneracji układu oczyszczania spalin (układ wydechowy będzie potrzebował więcej czasu, aby się rozgrzać i spalić sadzę, która nagromadziła się w filtrze cząstek stałych/katalizatorze) Potencjalne przyczyny Typowymi przyczynami ustawienia tego kodu są: Otwarty obwód sygnału pomiędzy zaworem sterującym przepustnicą EGR a modułem PCM Zwarcie do napięcia w obwodzie sygnałowym zaworu sterującego przepustnicą EGR Zwarcie do masy w obwodzie sygnałowym do zaworu sterującego przepustnicą EGR Uszkodzony zawór sterujący przepustnicą EGR â zwarcie wewnętrzne Uszkodzony PCM â mało prawdopodobne Procedury diagnostyczne i naprawcze Dobrym punktem wyjścia jest zawsze sprawdzenie biuletynów serwisowych (TSB) dla konkretnego pojazdu. Twój problem może być znany i może mieć znaną poprawkę opracowaną przez producenta, co może zaoszczędzić czas i pieniądze podczas diagnostyki. Następnie zlokalizuj zawór sterujący przepustnicą EGR w swoim pojeździe. Zawór ten znajduje się pomiędzy kolektorem dolotowym a filtrem powietrza, podobnie jak korpus przepustnicy. Po jego zlokalizowaniu, wizualnie sprawdź złącza i okablowanie. Poszukaj zadrapań, otarć, odsłoniętych przewodów, przepaleń lub stopionego plastiku. Rozłącz złącza i dokładnie sprawdź zaciski (części metalowe) wewnątrz złączy. Sprawdź, czy nie wyglądają na spalone lub mają zielonkawy odcień wskazujący na korozję. W razie potrzeby użyj środka do czyszczenia styków elektrycznych i szczotki z włosiem z tworzywa sztucznego. Pozostaw do wyschnięcia i nałóż silikonowy smar dielektryczny w miejscach styku zacisków. Jeśli posiadasz skaner, wyczyść pamięć kodów błędów diagnostycznych i sprawdź, czy kod ten powróci. Jeśli nie, problem najprawdopodobniej leżał w połączeniach. Jeśli kod P213A nadal występuje, konieczne będzie sprawdzenie zaworu sterującego przepustnicą EGR i powiązanych z nim obwodów. Zazwyczaj do zaworu sterującego przepustnicą EGR dochodzą 3 lub 4 przewody. Odłącz wiązkę przewodów prowadzącą do zaworu sterującego przepustnicą EGR. Za pomocą cyfrowego woltomierza (DVOM) sprawdź obwód sygnałowy zaworu sterującego przepustnicą EGR (czerwony przewód do obwodu sygnałowego zaworu, czarny przewód do dobrego uziemienia). Jeśli do zaworu nie ma napięcia 5 V lub jeśli na zaworze występuje napięcie 12 V, napraw okablowanie między modułem PCM a zaworem lub ewentualnie uszkodz moduł PCM. Jeśli wszystko jest w porządku, sprawdź, czy masz dobre uziemienie zaworu sterującego przepustnicą EGR. Podłącz lampkę kontrolną do dodatniego bieguna akumulatora 12 V (czerwony zacisk) i dotknij jej drugiego końca do obwodu masy prowadzącego do obwodu zaworu sterującego przepustnicą EGR. Jeśli lampka kontrolna się nie zaświeci, będzie to oznaczać problem z obwodem. Jeśli się zaświeci, poruszaj wiązką przewodów prowadzącą do zaworu sterującego przepustnicą EGR, aby sprawdzić, czy lampka kontrolna miga, co oznacza przerwanie połączenia. Jeżeli wszystkie poprzednie testy wypadły pomyślnie, a kod błędu P213A nadal pojawia się, najprawdopodobniej wskazuje to na awarię zaworu sterującego przepustnicą EGR. Nie można jednak wykluczyć uszkodzenia modułu PCM do czasu wymiany zaworu sterującego przepustnicą EGR.
Read more at: https://www.obd-codes.com/p213a
Copyright OBD-Codes.com
A tu biuletyn FCA
https://www.ducatoforum.de/forum2018...10-023-19-pdf/
-
Cytat:
Napisał
Braval
"Fachowcy" się poddali? Popatrz w dziale "ducato",cos bylo juz podobnego w tym temacie.;-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No właśnie przeglądałem forum Ducato i się nie natknąłem na podobny problem .