Doblo 1,6 Multijet 16v 2016 Stuki póki i dym.
Witam,
pacjent to Fiat Doblo 1,6 Multijet 16v 2016r .
Zacznę od początku podczas jazdy powiedzny 4 tygodnie temu, samochód oznajmił niski poziom oleju. Zostało zalane mu 300ml sprawa z olejem ucichła :).
Po dwóch dniach nagle zaczęły wydobywać jakieś stuki póki spod maski, brak mocy, kopcenie z rury wydechowej i ponownie oznajmił niski poziom oleju choć na bagnecie pokazuje MAX poziomu,
po otwarciu maski oraz pokrywy silnika zauważyłem zakopcone instalacje wokół wtryskiwaczy :\, został podłączony pod komputer, brak jakichkolwiek błędów sprawdzanych przez MES, brak Check Engine?
Postanowiłem go odpalić i okazało się, że wydobywa się dym tam, gdzie jest zakopcone :O.
Od dwóch tygodni szukam po necie odpowiedzi, znalazłem wszystko praktycznie pasuje do tych objawów, czyli wymiana wszystkiego areszta do regeneracji. Zdecydowałem napisać to na forum może macie pomysł, co to może być?
Nagrałem krótki filmik na wasz rzut okiem na tę sytuację. https://www.youtube.com/shorts/dV681IA3U9M
Dodam, że nie jestem mechanikiem, raczej laikiem, ale parę własnych samochodów się podielem do naprawy, Ale miałem kod błędu i wiedziałem, gdzie szukać pomocnych filmów i poradników, i się udało :).
No ale tu taka patowa sytuacja.
Dzieki za pomoc