To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Woda w oleju -
Woda w oleju
Witam, 1,5 roku temu zakupiłem fiat tipo 1,5 hybrid do października auto robiło dziennie po 70-80 km i wszystko było git. Od października jeździ małe dystanse kilka km dziennie i problem w tym, że po miesiącu wyskoczyło info zmienić olej gdzie był zmieniany w lutym na przeglądzie.. podjechałem do salonu popatrzyli zmienili olej i powiedzieli że jest woda w misce olejowej i autem trzeba robić długie dystanse bo inaczej tak się będzie robić a przy zakupie nikt nic takiego mi nie powiedział. Nie minęły 2 tygodnie a już nie odpala mi się silnik elektryczny co jest objawem wody która już się robi, bo takie info dostałem w salonie. Moje pytanie jest takie czy ktoś coś takiego miał? co radzicie? Nie będę teraz co 2 dzień robił po 50km bo nie jestem w stanie. Nie wiem czy jakieś roszczenia robić w salonie, że mnie nie odpowiednio poinformowali przy zakupie ?
-
A może przy wymienię oleju nie zrobili jakiegoś resetu przebiegu w komputerze jak to jest w ropciuchu. Nie wiem ja to jest w hybrydzie ale dopowie ma osobny licznik kilometrów niby do badania ilości benzyny w oleju (związane z wypalaniem dpf).
Może tu jest coś podobnego, nic pewnie nie mierzy ale zaklada dystans po którym wywala komunikat. Może trzeba przy wymianie oleju resetować dodatkowo taki parametr co niby mierzy zawartość wody w oleju.
Nie wiem czy tak jest w hybrydzie ale jak jest to wcale bym się nie zdziwił że w serwisie nie wiedzą.
Poza tym jak maialbys wodę w oleju to raczej na pewno również masło pod korkiem oleju.
Coś czuję że tu nie chodzi o sposób użytkowania auta.