1 załącznik(i)
Brudny filtr paliwa, słabej jakości i efekty tego.
Jakiś czas temu wymieniłem filtr paliwa w mjtd 2,0, kupiony ma allegro Magneti ...., nie zwróciłem uwagi na nieznaczny spadek mocy silnika ale zwróciłem na smród paliwa nasilający się nw czasie jazdy. Wyszło że pompa CR poci się spod pokrywy sekcji, pojechałem po uszczelki do firmy zajmującej się pompami a taZałącznik 44988m uprzejmy człowiek wspomniał że w dieslu filtr paliwa ma znaczenie bo zabrudzony od słabego paliwa potrafi uszkodzić pompę, na skutek oporów ssania paliwa potrafi zasać oringi.
Dało mi to do myślenia że po wymianie filtru. Założyłem inny, rozebrałem zdemontowany, okazało się że w innych wewnętrzna rurka ma okrągłe otwory a ten nacięcia blachy, delikatne przetłoczenia a materiał filtrujący to grube sztywne coś jak tektura. Skończyło się rozbieraniem rozrządu, zdejmowaniem pompy i wymianą uszczelek. Akurat dolna sekcja ciekła najbardziej, na zdjeciu możecie zobaczyć skutki niedrożnego filtru paliwa. W tym przypadku podejście po taniości albo raz na kilka lat bo przecież odpala i jeździ może zakończyć się kłopotliwymi zabawami.