To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Barek do domu -
Barek do domu
Mam pytanie do osób które mają barek w domu – jak to wygląda z utrzymaniem porządku i czystości? Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś takiego, ale obawiam się że szybko zamieni się to w kurz i stare butelki które nikt nie pije. Jak to u was działa na co dzień, czy faktycznie z tego korzystacie czy to tylko ozdoba?
-
U mnie działa to tak, że staram się trzymać rotację alkoholi i nie kupować rzeczy których nie piję tylko dlatego że ładnie wyglądają na półce. Co dwa trzy tygodnie przeglądam co mam, wycierałem kurze i sprawdzam czy wszystko jest aktualne. Kluczowe jest żeby nie traktować barku jak magazynu tylko jak funkcjonalnego miejsca – ja mam zasadę że jak coś stoi dłużej niż pół roku nietknięte, to albo korzystam z tego przy okazji, albo po prostu oddaję komuś kto to doceni. Jeśli chodzi o czystość, to szklanki myję od razu po użyciu, a butelki trzymam pozamykane żeby nie niszczyła się zawartość. Barek naprawdę ma sens jeśli faktycznie lubisz od czasu do czasu zrobić sobie drinka czy nalać coś gościom, wtedy to naturalne miejsce którego używasz. Jeśli pijesz alkohol tylko raz na kwartał, to faktycznie może to być strata miejsca. Ważna jest też organizacja – przezroczyste pojemniki na akcesoria, stojaki na butelki, może jakieś tacki żeby wszystko miało swoje miejsce. Warto przed urządzeniem barku przeczytać trochę o tym jak to ogarnąć praktycznie, polecam zajrzeć tutaj https://roslinariusz.pl/co-warto-wie...rkach-domowych żeby mieć pełniejszy obraz.