Problem z czujnikami parkowania
Witam. Od pewnego czasu miałem problem z czujnikami parkowania, po wrzuceniu wstecznego czasem nie reagowały wcale lub był sygnał ciągły ( chociaż nie było żadnej przeszkody ) i kończyło się to żółtym trójkątem i komunikatem o problemie z czujnikami parkowania. Podłączyłem komputer i wyszedł błąd skrajnie lewego czujnika parkowania. Zamówiłem z allegro nowy czujnik, zamontowałem i błąd znikł. Problem polega na tym że czujniki dopiero się odzywają jak są jakieś 30-40cm od przeszkody i jest to sygnał albo bardzo szybkie pikanie albo od razu ciągły. Dodam tylko że 3 oryginalne czujniki mam w kolorze nadwozia a ten jeden jest nie polakierowany. Doszukiwać się problemu w czujniku nowym, starych czujnikach czy może problem jest w tym że ten nowy nie jest polakierowany ? Po ponownym podłączeniu komputera stary błąd sam znikł i auto nie pokazuje problemu z czujnikami żadnego. Dodam tylko że mam jeszcze fiata tipo i tam czujniki zaczynają sygnalizować przeszkodę na prawie 2m przed nią. Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam!