Croma 2008 1,9 mjet znaczne zużycie paliwa
Witam wszystkich,
pierwszy raz pisze posta, wiec nie wiem czy to dobra grupa itp.. wiec sorry za błędy.
Do kwietnia 2025 byłem super zadowolony, auto 1600 kg masy a spalanie nie więcej niż 6/100. Jeżdżę spokojnie, ale dla dobrego samopoczucia DPF co 300 km wskakuję na autostradę i gonię do rodziców i silnik często widzi 3-4 tys obrotów.
Moja Croma 1,9 MJEt 150 km manual z DPF i zaślepionym EGR, przez 8 lat eksploatacji sprawowała się super, a w kwietniu zauważyłem, że zachowuje się tak jakby ciągle wypalała DPF (wysokie spalanie), zaznaczam, że doskonale wiem, kiedy moje auto wypala DPF.
Chwilowe spalanie przy ustalonej jeździe idzie obecnie na 12-13 litrów/100 i w zasadzie co jakiś czas !na chwilę! spada na 6-7 l/100.
Jeżdżę 30 km do pracy codziennie w każdych warunkach pogodowych i cały rok, już 8 rok... moje średnie spalanie z tej trasy to 5,8 do 6,0 /100 w zimie 6,2 (przez 8 lat!) a Obecnie na tej samej trasie trudno utrzymać 8 litrów./100 w lecie!!!
Uprzejmie proszę o niewypowiadanie sie na temat wartości spalania (każdy ma swoje standardy), bo wiem, że coś jest nie tak, widać gołym okiem i widać w baku.
Proszę o merytoryczne wskazówki.
Co sprawdziłem i naprawiłem w lecie 2025, przy przebiegu 280 tkm:
wyczyściłem DPF i zaprogramowałem DPF (obecnie wypala sie co 250 km),
2 lata temu nowy termostat, trzyma jak dzwon,
zregenerowałem wszystkie wtryski bo się kończyły (korekty w normie),
ogarnąłem turbinę,
uszczelniłem dolot od turbiny do kolektora ssącego (był zagazowany dla wykrycia nieszczelności), były nieszczelności,
sprawdziłem przepływomierz (oczekiwana i realna dawka identyczne, a potem podmieniłem dla pewności z auta kolegi ten sam model)
wymieniony czujnik temp. powietrza dolotowego,
egr zaślepiony i wyprogramowany kilka lat temu,
wywalone klapy wirowe,
wgrane nowe mapy do komputera,
ciśnienie w oponach książkowe,
hamulce przód tył naprawione,
olej co 10 tkm Valvoline lub Liquy 5w30,
wszystkie filtry regularnie wymieniane,
Auto umyte i wyplakowane, a pali prawie 8/100 przy spokojniej jeździe. Brakuje mi pomysłów. Proszę o radę.