1 załącznik(i)
Śmierdząca woń spalin. Bezradny.
Witam.
Pojawiłem się na forum ponieważ już jestem bezradny. Kilka lat wstecz miałem Doblo Cargo 2012 90HP w autoamcie, byłem bardzo zadowolony, lałem i jeździłem, sprzedałem bo potrzebowałem większe auto, Ducato.
W kwietniu tego roku kupiłem "Ładne" Doblo Panorame 2011, 1.6 MultiJet 90 HP, po zakupie okazało się ze auto stało gdzieś za granicą dłuższy czas. Ponad standardowe sprawy jak amortyzatory, tarcze klocki, oleje i płyny był zregenerowane wtryski, ponieważ jeden bardzo przepuszczał to przy okazji zrobili wszystkie.
Po tych zabiegach był problem z obrotami, po odpaleniu na zimno obroty falowały i po rozgrzaniu falowanie ustępowało ale w trasie w zakresie obrotów 2100 - 2500 obr/min czuć było przerywanie, szarpanie, tak jak by silnik przerywał, towarzyszył przy tym bardzo gryzący zapach spalin, czasam też ten zapach wchodził do kabiny.
Auto trafiło ponownie do sprawdzenia wtrysków, ale wtryski po teście są OK.
Udałem się do drugiego warsztatu, tam sprawdzono EGR, przeprowadzono zaślepienie i wykodowanie ukł. EGR. Falowanie obrotów na biegu jałowym ustało, nie ma już odczuwalnego szarpania powyżej 2000 obr/min. Względnie OK. Do kabinie nie czuje się już spalin, ewentualnie na postoju, ale nie w czasie jazdy.
Natomiast nie ustępuje gryzący smród spalin, smród czuć na postoju, jak wyjdzie się z auta a oczy łzawią.
Moje pytanie do szanownego grona, jak sobie z tym poradzić ? Czy jest jakiś warsztat we Wrocławiu lub okolicy który możecie polecić z doświadczeniem z takim autem , sinikiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załącznik 44915