Skoki temperatury i zapowietrzający się układ chłodzenia
Witam. Mam nietypowy problem i poszukuje rozwiązania. Mianowicie ostatnimi czasy podczas jazdy temperatura cieczy chłodzącej skacze. Podnosi się do poziomu normalnego czyli 82 stopnie trzyma chwilę po czym spada na około 60 stopni. Dzieje się tak w kółko. Przed spadkiem temperatury jest słyszalny dźwięk powietrza w nagrzewnicy. Jestem po wymianie następujących elementów: chłodnicy, termostatu (wymieniłem ze trzy razy), czujnika temperatury oraz świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą. Przewody gumowe idące od chłodnicy aż po nagrzewnice sprawdzone i nic nie przecieka. Przewody gumowe są twarde podczas pracy. Zrobiłem mały eksperyment i po usunięciu "środka" termostatu węże trzymały prawidłowe ciśnienie (były miękkie). Płynu ubywa bardzo powolutku, zbiorniczek wyrównawczy płynu wystarcza mi na około 6 miesięcy. Ciepłe powietrze leci normalnie, pod nogami brak jakichkolwiek wycieków. Obstawiam, że może to być uszkodzona nagrzewnica.Pytanie do Was bo ja już się poddaje a żaden mechanik nie wie co to może być, czy jest to możliwe aby nagrzewnica miała jakąś nieszczelność?
Fiat Sedici benzyba 1.6 120 KM 2012 rok