To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Co to tak wyje? -
Co to tak wyje?
Od jakiegoś czasu Croma mnie wkurza dziwnymi dźwiękami. Najgorsze jest to, że to takie niskie wycie objawia się tylko czasami. Jak pojechałem z tym do mechanika, to oczywiście nic nie wyło. Próbowałem to nagrać i wrzucić na YT, ale po wrzuceniu i odtworzeniu na YT prawie tego nie słychać. Może Wam się uda to wychwycić:
https://youtube.com/shorts/jfqjISBITIY - tutaj na samym początku
https://youtube.com/shorts/eX7xISLCQiU
W każdym razie:
- jak wspomniałem, nie wyje to zawsze, tylko czasami
- najczęściej przy skręcie w prawo, albo jak skręcę w lewo i naprostuję (czyli de facto znów skręt w prawo)
- przeważnie jak toczę się bez gazu (po równej lub lekko z górki) albo z lekkim gazem tylko - pod dużym obciążeniem silnika raczej nie zauważyłem
- wychwytuję to przeważnie na dwójce lub trójce; nie wiem czy przy wyższych prędkościach to też wyje, bo wtedy wszystko jest głośniejsze (silnik, opony, opływ powietrza)
- słychać to tylko przy jeździe, nic takiego nie słychać na postoju. Zatem raczej nie rolki ani paski
- nie odpowiem na pytanie "A skąd to wycie dobiega", bo nie wiem... Ja to słyszę jakby raczej gdzieś z przodu, jakby spod silnika. W senie - nie słychać tego od prawego koła, nie słychać od lewego. Raczej na pewno nie tył (ale nigdy nic nie wiadomo). Myślałem że może skrzynia, ale to by wyło raczej cały czas a nie przy skręcaniu. Obstawiam że coś w układzie kierowniczym / zawieszeniu, no ale co konkretnie?
-
Pompa od wspomagania ma płyn, jeśli tak to w jakim stanie ?
-
Sprawdzę przy okazji. Ale tak teoretycznie, jeśli byłoby coś nie tak z pompą, nie wyłoby to stale? Tudzież przy jakimkolwiek kręceniu kierownicą (prawo, lewo, na postoju)? Bo to ewidentnie nie lubi tylko skrętu w prawo w czasie jazdy. Prędzej podejrzewałbym jakieś łożyska (będę przekładać na zimówki niedługo, to też się temu przyjrzę bliżej - ale to by chyba ten mechanik też na to wpadł...)
-
Skoro tylko przy skręcaniu to należy szukać po stronie układu kierowniczego, opon, pompy, końcówki kierownicze (czy na mokrym asfalcie/piasku tez to słychać?) lub ewentualnie po stronie zasilania pompy czyli alternatora a nawet poszedł bym o krok dalej i sprawdził czy koło 2-masowe na wale nie rozpada się-> guma.
Podczas skrętu pompa elektryczna wspomagania mocno obciąża alternator a ten koło 2-masowe które je napędza. Może ta guma się rozpada ale wtedy i przy postoju podczas skręcenia mocnego kół / na maxa i dodania lekko gazu powinno być słychać ten dźwięk.
-
Mi to trochę brzmi jak łożysko, jednakże, może ono być związane z kołem. Miałem tak w innym aucie, że przy skręcaniu cichło w jedną stronę cicho zupełnie, ale w drugą słychać było taki szum. Wydawało mi się, że to skrzynia, a to się okazało łożysko koła. Najgorsze, że dopiero po zdjęciu śruby mocującej przegub wyszło, że to łożysko. Przy dokręconej śrubie nie szło wyczuć luzów. Sprawdź może ten wariant.