Witam
Czy ktoś instalował sobie instalację LPG i poleca jakaś konkretną bo trochę czytałem na forum że różne rzeczy się dzieją po instalacji i zastanawiam się czy to jest reguła czy występują jakieś wyjątki ?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam
Czy ktoś instalował sobie instalację LPG i poleca jakaś konkretną bo trochę czytałem na forum że różne rzeczy się dzieją po instalacji i zastanawiam się czy to jest reguła czy występują jakieś wyjątki ?
tu mniej chodzi o instalację a o to że ogólnie te silniki zle znoszą LPG
To zależy od wielu czynników a od jakich i w jakim stopniu możemy tylko się domyślać bez przekonującej pewności, zobacz to:
https://youtu.be/G3_ZZX17Hsg?si=JTFH_J2l6YO4tcvE
I weź tu bądź mądrymi zgadnij co będzie.
Większość instalacji LPG jest źle montowana, a później użytkownicy to zaniedbują (zero zainteresowania jak to działa, czy skład spalin ucieka względem benzyny i tak dalej), a później ratunku internet, auto nie do naprawy (5 mechaników rozkłada ręce).
Plus podwórkowa "wiedza" typu, że jak hydrauliczne popychacze, to LPG nie może zaszkodzić zaworom (otóż MOŻE tak samo jak przy regulacji ręcznej - tylko tu przynajmniej widać, że luz spada, a hydraulika to ukrywa).
Losowy przykład, jak to się kończy: https://www.youtube.com/watch?v=FY-6-Qgb-q4 1,4 16V (model nie ma znaczenia).
Także (pomijając kulturę techniczną montażu), to nie jest temat dla totalnego gamonia, którego nic nie interesuje (i jeszcze jest z tego dumny - są takie okazy, nawet na tym forum, delikwent szuka pomocy, ale on nic nie będzie mierzył, sprawdzał).
Jest to kolejny, specyficzny układ/instalacja do utrzymania.
Takie auto wymaga dodatkowej uwagi (i trochę na wyższym poziomie wtajemniczenia niż sama benzyna).
Wszystko zależy kto zamontuje podtlenek LPG.
W moim Tipku 1.4 95KM jest Stag, instalacje montowałem w Silesia-Cars półtora roku temu.
Jestem bardzo zadowolony.
O instalację trzeba dbać. Robić przegląd co rok lub 10000 km.
Nie tylko wymiana filtrów gazu, ale też analiza spalin i kontrola świec zapłonowych.
Nie jeździć na ubogiej mieszance, bo wypalają się zawory.
Poszukaj porządny warsztat od LPG w swojej okolicy.