Po wymianie miski olejowej cięzko kręci rozrusznik i nie odpala
Witam. Jak w temacie. Zmieniłem miske olejową na nową i punto cięzko kręci rozeusznikiem. Wymieniłem już czujnik położenia wału, sprawdziłem masę , nawet zdjąłem osłonę przy kole zamachowym i dalej nic. Koledzy może wy macie jakieś pomysły co może być nie halo. Punto 1.4 8v
"Poziom" przeciętnego Fiaciarza jest żenujący. Słaba "społeczność".
Fora internetowe powinny już być pozamykane (tryb odczytu - read only - nie można pisać). Bo się nie sprawdziły (znaczy ludzie nie potrafią z nich korzystać, używają tego jak publicznego kibla albo "żywej wyszukiwarki" - zamiast do Googla wbić proste pytanie, to zakładają nowe tematy, "jaki olej", "kręci nie odpala" itd.).
Na grupach Facebookowych jest jeszcze gorzej (zbydlęcenie totalne, dobrze, że głąby smartfonowe tam siedzą, a nie spamują na forach codziennie).
Tak jest, jak ktoś grzebie, to powinien wcześniej "odrobić zadanie domowe". W tak starym modelu i silnikach powinno się większość rzeczy dać ogarnąć na podstawie istniejących treści w internecie (na prawdę nie ma potrzeby pytania o rzeczy podstawowe, czemu to, czemu tamto, jaki płyn wlać i dlaczego).
To proste auto, idealne do nauki (błędy też się popełni, to naturalne), majsterkowania, ale bez jaj (jakieś podstawy wypada prezentować, przygotować się do zajęć, a nie rwać podzespoły na rympał, a później problem, ratunku, palenie głupa).
Podsumowanie:
NIE umiecie korzystać z Internetu (20-letni model z 40-letnią rodziną silników, to nadal "zagadka" wielka).
NIE potraficie budować społeczności fanów marki/modelu (stan for Fiatowskich o tym świadczy, zdechłe, zaniedbane - jak przeciętny Fiat).
"Dzielenie się wiedzą" polega na aktywnościach typu pisanie poradników, dokumentacji napraw, a nie tylko na pytaniu, wymaganiu od innych (znowu, forum jako "żywe Google" i pacjent znika, tematów >90% osobników nie kończy, nie wiadomo co to było, co pomogło).
Macie tutaj drugie forum, fajny dział poradników (znaczy był potencjał, 5-10 lat temu trzeba było pocisnąć). W ramach dzielenia się wiedzą czekam, aż to ruszy, kolejne tematy (układy samochodu, wersje silnikowe - np. Diesli brakuje) zostaną rozpracowane. Kto ostatnio grzebał i dokumentuje (kilka fotek wystarczy), niech się podzieli...
Bo coś cisza zapadła (ledwo 2-3 osoby tam działają od lat, a reszta co?)...https://fiatpunto.com.pl/forum37.html
Jesteś cienias (póki co).
Dawaj Bolek! Dziel się wiedzą, podany link był (FiatPunto wygodne forum, układ/styl, dobrze się czyta), stwórz poradnik na jakiś brakujący temat (czy uzupełnij istniejący - tylko konkrety, a nie czepianie się). Zobaczymy ile jesteś wart (bo na razie to ty "szczekasz", nic nie wnosisz do internetu, na razie na praktykanta się nie kwalifikujesz nawet). Więcej rób, mniej gadaj (uniwersalna porada, do zawodów technicznych szczególnie).
Bo przez takich jak ty i autor tematu stoimy w miejscu od 10+ lat. Ciągle to samo, te same problemy, pytania w kółko. Auto zagadka, "nie do naprawy". Nawet na poziomie hobby trzeba się ogarnąć, bo to ostatnie tak proste samochody i silniki. Łatwiej już nie będzie.
Wyzwanie dla "społeczności" fanów Punto: tworzyć nowe poradniki. Można łączyć: forum + film YouTube.
Do końca roku (2025) widzę minimum 3 tematy: https://fiatpunto.com.pl/forum37.html - zobaczymy jak "mocna" ekipa jest.
Jeśli nie będzie ruchu (a obstawiam na 95%, że się obsracie), to tym bardziej nikt nie ma prawa otworzyć japy w moją stronę.