To jest widok strony w wersji do druku
-
Park assist niedostępny
Witam,
wczoraj podczas cofania pojawił się komunikat " park assist niedostępny". Myślałem, że powodem było to, że podpiąłem platformę z rowerami.
Samo podpięcie platformy, było po raz pierwszy. Bez rowerów na niej, wszystko działało poprawnie - wtedy czujniki cofania nie były "przysłonięte" przez rowery.
Przy pierwszym cofaniu, był dźwięk ciągły - rowery były ok. 30 cm od czujników. Kiedy zatrzymałem się po kilku kilometrach, żeby cofnąć, dźwięku już nie było, a pojawił się na desce rozdzielczej komunikat: "Park assist niedostępny". Komunikatem bym się nie przejął, ale okazało się, że nie działa mi w ogóle oświetlenie na platformie.
Podczas montażu haka, mechanik nie podłączył kabla do świateł cofania na platformie.
Pomimo odłączenia platformy, komunikat dalej się wyświetla i nie działają czujniki cofania - nie uruchamia się wyświetlanie na desce rozdzielczej kresek z odległością (nie mam kamery cofania).
Jak włączyć ponownie asystenta parkowania? Czy powodem może być to, że mechanik nie podpiął przewodu do światła cofania w platformie?
Kupując hak holowniczy, kupiłem z modułem 13 pinowym Quasar WH1-R G13-8.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
PS. Moje Tipo - rewelacja 120 konny silnik daje radę, średnie spalanie z 9 tysięcy kilometrów 5,4 ON. Super.
-
W gnieździe zasilania do platformy jest taki fizyczny wichajster co się przestawia jak się wkłada wtyczkę, powoduje on odłączenie świateł przeciwmgielnych z tyłu w aucie i czujników cofania o ile auto je ma. To gowno często koroduje i mało kiedy po jakimś czasie działa. Może wtyczka to przestawiła i po wyjęciu wichajster się nie cofnął?
Podepnij i odepnij kilka razy wtyk.
A z drugiej strony jak fachowiec nie podłączył wstecznego to może jeszcze to i owo spartolił lub po swojemu zrobił nie do końca jak należy.
-
Dzięki za podpowiedź. Rozwiązanie prozaiczne. Bezpiecznik.
-
Zwarlo się coś przy montażu haka :-)
-
Dzięki za sugestie.
Można zamknąć temat.