Witam.
Ma ktoś jakiś patent na wymianę czujnika stopu w GP? zlokalizowałem ten czujnik w aucie, ale jest tam tak ciasno że nie mam pomysłu jak go wyjąć.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam.
Ma ktoś jakiś patent na wymianę czujnika stopu w GP? zlokalizowałem ten czujnik w aucie, ale jest tam tak ciasno że nie mam pomysłu jak go wyjąć.
Poszukaj istniejących tematów, coś już było o czujniku. Chyba coś tam trzeba było wymontować i/lub rozmontować.
Szukałem jakiś tematów związanych z wymianą tego czujnika, ale prawie nic nie znalazłem.
Jedyny przydatny poradnik znalazłem na YT, ale tam czujnik jest już wyjęty, wydaje mi się, że bez demontażu pedału hamulca nie jest możliwa wymiana tego elementu.
https://www.youtube.com/watch?v=7oWV6-vhEn8
Czujnik stopu wymieniłem, wyjąć jest łatwiej, ale zamontować o wiele trudniej.
Żeby zamontować, czujnik trzeba wykręcić 6 nakrętek m8 trzymające pedały i odsunąć pedały od ściany grodziowej ile się da.
Na koniec uwaga żeby zbytnio nie szarpać wtyczki od czujnika stopu, bo jak się urwie jakiś kabelek to nie ma sposobu na wymianę wtyczki bez zdejmowania całej deski rozdzielczej.
W pierwszej kolejności proponuję odkręcić plastikowy nawiew na nogi, co bardzo ułatwi manewrowanie przy czujniku.
W celu wymiany tego czujnika należy wcisnąć pedał hamulca. Czyli trzeba to zrobić przy odpalonym silniku, bo wtedy działa wspomaganie hamulca. Przy wciśniętym hamulcu czujnik wysuwa się i wtedy trzeba ręcznie przesunąć taką czerwoną blokadą, która pozwoli popchnąć czujnik w stronę przodu samochodu. Na tym zdjęciu czerwona blokada jest już podciągnięta i czujnik można popchnąć, aby wyskoczył z uchwytów:
Załącznik 44837