Problem z układem chłodzenia
Witam wszystkich,
Samochód jaki posiadam to Ducato z silnikiem 2.3 130km 2018r. Problem polega na tym, że włącza mi się dość często wentylator chłodnicy. Na początek przepłukałem dwukrotnie cału układ środkiem Liqui Molly i wymieniłem płyn na nowy G12+. Następnie kupiłem nowy termostat oraz czujnik temp. cieczy. Jadąc normalnie z prędkością powiedzmy 90km/h włączy się wentylator na około 2 minuty i wyłączy. Zatrzymam samochód, sprawdzam węże od chłodnicy i dolny jest zimny. Samochód pochodzi na wolnych około minuty i dopiero dolny wąż zaczyna robić się ciepły. Rozrząd wymieniony na nowy przy zakupie.
Dodatkowo mam problem z mocą na zimnym silniku. Czasami po gwałtownym dodaniu gazu samochód nie przyśpiesza. Wystarczy cofnąć gaz i wcisnąć ponownie i samochód jedzie normalnie. Po przejechaniu około 15km problem ustaje. Dodam, że problem nie występuje wcale jeśli temp na dworzu wynosi poniżej 5 stopni.
Zauważyłem, że kiedy jest zimny i temperatura na dworzu wynosi poniżej 5stopni, to kopci na biało przez jakiś kilometr jazdy, później już całkowicie to ustaje. W ecu brak jakichkolwiek błędów, korekty wtrysków są koło 0. Filtr paliwa nowy. Zamierzam jeszcze wstawić nowy przepływomierz, ale nie wiem czy jest sens. Płynu oraz oleju przez 2000km nie ubyło i wszystko jest czysto po przepłukaniu.
Macie może jakieś pomysły gdzie zajrzeć??