To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Doblo usterka scr -
Doblo usterka scr
Witam. Posiadam fiata Doblo 1.6 z 2021 roku. Problem polega na tym, że pojawił się komunikat skontroluj system adblue start stop niedostępny. Po podłączeniu Mes dwa błędy jeden p202d sporadyczny i drugi p2baf stały. Po wykasowaniu usterek jazda próbna około 40km i zostaje p2baf. Pytanie brzmi czy w programie Mes 5.3 trzeba zrobić jakiś reset scr żeby sterownik przestał odliczać kilometry do wyłączenia silnika? Dodam że pracuje w serwisie maszyn rolniczych i tam jest coś takiego że trzeba zresetować licznik ponownych uruchomień bo inaczej też pojawia się kod usterki którego nie można usunąc stąd moje pytanie w przypadku samochodu.
-
Jak siedzisz w klimatach serwisowych , moze czytales?https://www.obd-codes.com/p202d
https://fiatklubpolska.pl/ducato-iii...-silnik-57636/
Mozesz mu zrobic jeszcze wypalanie serwisowe...wyczysc uklad adblue.
-
Tak to wszystko ogarnąłem. Wtrysk po podaniu wody destylowanej że strzykawki działa leca trzy strumienie. Podmienilem też noxy ale sądzę że gdyby było coś z nimi nie tak byłby błąd od nich. Przedmuchalem przewód od pompki do wtrysku, wyczyściłem sitko w króćcu przy pompie od razu. Zastanawiam się czy po włączeniu testu przekaźnika pompy słychać jak pracuje ale nawet bezpośrednio przy niej nie leci adblue a chyba powinno? I kolejna kwestia czy jesteś w stanie mi powiedzieć czy ten błąd p2baf zniknie kiedy przejadę autem kilka km a układ jest sprawny? Czy trzeba zrobić reset w jakiś sposób?
-
Przebieg panie kolego. Jaki to ma przebieg ?
Ostatnio plaga sypiących się układów AdBlue/SCR w autach w okolicach 90 tys km przebiegu. Serwisowane, nieserwisowane, ganiane w trasach i nie, oleje zmieniane jak się przypomni albo sumiennie co 10 tys km. Tankowane "tylko na markowych" i gdzie popadnie - nie ma znaczenia. Wszystkie ze wspólnego mianownika: rok prod. pow. 2020r...
Od Audi po Volkswagena: 90 tys km i usterka układu.
-
Wybacz kolego ale oczekuje rzeczowej odpowiedzi. Nie liczę że ktoś udzieli mi jej nawet za darmo bo wiem że każdy wiedzę sobie ceni. Z całym szacunkiem ale rozwodzenie się nad przebiegiem nie wiem jaki ma sens.
-
Miałem podobny problem w zeszłym roku w służbowym Renault 1.6 dci 2017 r.
Przy przebiegu ok 137 tys km wywaliło komunikat : skontroluj układ wydechowy. Dodatkowo pokazało odliczanie od 1000 km do 0 z poleceniem naprawy układu wydechowego.
Auto trafiło do serwisu Boscha, a oni zlecili jakiemuś magikowi naprawę. Naprawa okazała się w połowie skuteczna: Skończyło się odliczanie i groźba unieruchomienia auta, ale pozostał komunikat: skontroluj układ wydechowy.
Auto jeździło z tym komunikatem w okresie od lutego do czerwca 2024, oraz do ASO Renault kilkukrotnie chyba 3-4 razy, na wróżenie z fusów, czyli podłączenie komputera i kasowanie błędów. Zaraz po wyjeździe z ASO ponownie wywalało komunikat o układzie wydechowym. Oprócz wróżenia, wymienili cały płyn Adblue. Spuścili stary i nalali nowy firmowy do pełna. Chcieli już wymieniać katalizator SCR.
W końcu wpadli na genialny pomysł, żeby wymienić czujnik- sondę NOX który sygnalizował błąd od samego początku, czyli od lutego do czerwca
I zapanował spokój z komunikatem. Dla mnie trudna do zrozumienia polityka naprawy przez ASO.
Auto jest służbowe, tak więc odpadał pomysł na unicestwienie układu SCR, co bardzo często jest praktykowane przez zdesperowanych właścicieli aut.
-
-
Wiązka pod podłogą do nox i sondy w porządku tak samo do zbiornika. Sprawdziłem wewnątrz peszli szczególnie przy przejściu do wnętrza i na zakrętach. Ogólnie zamówiłem nowa pompkę bo nie mam przekonania do niej w stu procentach. Ze zbiornika do pompki adblue przepływa swobodnie i tak samo od pompki do wyjścia przedmuchalem bo rozkręciłem cały układ w zbiorniku też.
-
Jak wymiana pompki nie pomoże ,zostaje "popatrzenie" na sterownik i ewentualna aktualizacja.Steelantis krzyczał o akcji nawrotowej ok.1 mln.aut po roku 2021, temat aktualizacji sterownika ukladu SCR.Moze tu pies pogrzebany?!:roll:
-
Powiem ci że auto jeździło w Niemczech po autostradzie i ma 360000 przebiegu więc sądzę że temat by się już powtórzył. Spróbuję i dam znać. Ogólnie nic nie wygląda na ruszane auto mam od pół roku zrobiłem nim jakieś 20000km i nic się nie działo. Żadnych innych błędów nie ma poza tym p2baf teraz który jest wciąż aktywny.
-
Temat rozwiązany. Po wymianie pompki wszystko działa. Na starej pompce z tego co zauważyłem ciśnienie miało dość duże wahania, natomiast po wymianie ciśnienie trzyma się w zakresie 5,8 do 6,1 bara. Serdeczne podziękowania szczególnie dla kolegi Braval za zaangażowanie i chęć pomocy.
-
Gratulacje! Mój 500X ,ma dopiero 65 tys. firmowy ford courier 144 tys.km,na razie bez problemu...Niby przebąkują ,ze pompka 100tys. wytrzymuje i trza zmieniac. Drogi ten interes,bo nie zaglebialem się w ceny?=D>
-
Ogólnie pompka około 1300zl ale ja kupiłem cały zbiornik za 300pln, który był z rozbitka bo miał dziurę i przełożyłem po prostu pompkę.