Prosze o pomoc, nie świeci połowa punta, padło nagle kilka układów a bezpieczniki są ok
Witam wszystkich forumowiczów.
Od ponad miesiąca mam używanego Punto 2012 1.3multi. Miał od początku jakieś bolączki. Co któreś odpalenie zgłaszały się komunikaty, że niedostępne hill-holder, wspomaganie i coś jeszcze. Mimo to wspomaganie działało i nie zauważałem, żeby coś nie działało. Przy kolejnym opaleniu żadnego komunikatu. I tak w kółko. Uznałem, że coś nie kontaktuje do końca. Nic strasznego. Czasem komunikat stop-start niedostępne. Akurat po tym nie płakałem.
Aż w ostatni czwartek odpalam zaszronionego (bez problemu - aku ma dobre napięcie i naładowany) a tu żadna kontrolka wokół zegarów nie pali się, podświetlenie zegarów padło. Nic przed kierownicą się nie pali, wskazówki leżą. w czasie jazdy zauważyłem, że migacze nie chodzą, Stop nie pali, wydaje mi się, że cały tył był ciemny. No pół samochodu nie świeci. I to te ważne światła. Wydaje mi się, że w ciemności lekko żarzą się jakieś 3 kontrolki wokół lewego dużego zegara -
Sprawdziłem napięcia bez obciążenia i ładowania aku. W porządku 12,6 i 14,4. Bo było podejrzenie, że komputer wyłącza obwody "mniej ważne" z powodu słabego aku, albo niedoładowania. No niby nie to.
Sprawdziłem, ile mogłem, bezpieczniki pod maską i przy kierowcy. Nie widać spalonego. Może 2 czy 3 nie zapalały próbnika. No ale nie wszystko jest nagle włączone i pobiera prąd. Uważniej odpaliłem i obejrzałem objawy. Zegarek z przebiegiem zapala się kilka sekund po otwarciu drzwi, Przy włączeniu krótkich świateł zapala się jedyna kontrolka zielona przy zegarach. Długie nie palą, z tyłu palą się jedynie obwódki LED postojówek i oświetlenie tablicy. Migacze nie chodzą, ale awaryjne tak. Szyby elektryczne chodzą. Radio działa się świeci. Pali się pierwsza z prawej kontrolka nad radiem ASR OFF. I po chwili od odpalenia czasem zapali się S&S.
Ostatni pomysł to odłączyć aku na kwadrans i modlić się, żeby się zresetowało coś i odpuściło. Nie mogę znaleźć kodu do radia, nie wiem czy ten model tego wymaga.
Oczywiście powinno się podpiąć do komputera - na razie nie mam gdzie.
Proszę o poradę, gdzie szukać przyczyny.