Świeci cały czas kontrolka spalonej żarówki postojowej,mimo tego,że jest dobra.Co trzeba zrobić by zgasła?
To jest widok strony w wersji do druku
Świeci cały czas kontrolka spalonej żarówki postojowej,mimo tego,że jest dobra.Co trzeba zrobić by zgasła?
jeżeli to żarówka a nie LED wymień na inną i sprawdz napięcie
Ogólnie złe styki dają takie efekty. Czyli standard Fiatowski (o czym w roku 2025 już KAŻDY powinien wiedzieć).
Na całej drodze od żarówki (jej oprawki), po skrzynkę bezpieczników/przekaźników, aku., masę główną i inne.
Do tego zdychający powoli alternator też robi takie cuda (żaróweczki padają częściej, są błędy AirBag, wspomagania).
Słaby akumulator mniej (to z kolei kontrolka akumulatora), ale jak są pierwsze dwa problemy, to i stary aku. nie pomaga.
Dopiero później można grzebać w module, czyli "Body Computer". Też styki (ale tu również w sensie "zimnych lutów").
No i NIE należy nigdzie wsadzać zamienników LED-owych, może oprócz lampki w suficie i bagażniku, inaczej będą błędy.
To są zwykłe żarówki w5w i świecą,nie ma żadnego błędu.
A oświetlenie tablicy rejestracyjnej ?
Ale oprócz trójkąta jest też pisk głośniczka oraz komunikat na wyświetlaczu chyba(?). :confused: Który mówi jakie żarówki rzekomo padły.
Temat zapewne nie dotyczy Punto, bo w podpisie jest Tipo...
Świecą normalnie
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Córka ma punto
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wyświetla się komunikat,że żarówka przednia lewa.
Proponuję podłączyć MES i w body sprawdzić błąd.
Proszę wymienić żarówkę na nową. Mi się zdarzyło, że świeciła fizycznie, ale wskazywała awarię na desce. Wyjąłem włożyłem-to samo. Ale miałem na zapasie, to pomyślałem jak już rozgrzebałem temat to wymienię na nową. I awaria na desce zgasła!!! Później sobie pobawiłem sięjeszcze i wychodziło, że świeciła słabiej niż nowa, może po prostu się kończyła i parametrów nie trzymała. A moze styki przy wielokrotnym wkładaniu wyjmowaniu? Nie wiem.
Nie pomogło.wymieniłem obie.