Wymiana oleju w skrzyni biegów nic nie dała...
Cześć,
Borykam się z pewnym problemem jeśli chodzi o zmianę biegów w moim Tipo. Problem występował przy obecnych temperaturach – po odpaleniu zimnego auta bieg 1 ciężko wchodził, drugi delikatnie przyhaczał, 3,4,5,6 bez problemów. Taka sama sytuacja z biegiem wstecznym (haczył). Podczas włączania biegów nic nie zgrzyta itp. Auto z 2019 roku (1,4 T-jet niecałe 78000km przebiegu, sama benzyna). Problem ustawał przy rozgrzanym silniku - idealnie. W lato biegi wchodziły perfekcyjnie. Diagnoza – wymiana oleju w skrzyni biegów (L&M o odpowiedniej specyfikacji TOP TEC MTF 5100 75W) – wymieniałem wczoraj. Z racji tego, że auto garażowane zostawiłem specjalnie na noc przed posesją żeby sprawdzić i dzisiaj odpaliłem…
Niestety problem nadal występuje i na domiar złego już nawet po rozgrzaniu silnika też tak samo ciężko wchodzą – identycznie jak opisałem powyżej. Ręce opadają. Co może być przyczyną?
Zaobserwowałem pewne zależności:
1. Przy zgaszonym silniku i obecnych temperaturach biegi wchodzą idealnie.
2. Przy odpalonym silniku i pierwszym wrzuceniu jedynki i wciśniętym sprzęgle tak jak opisałem powyżej haczy, ale dalej trzymając sprzęgło i wrzucając powtórnie wszystkie biegi już jest bezproblemowo…
3. Nielogiczne to, ale podczas jazdy testowej miałem dwa przypadki, że bieg pierwszy wszedł bez problemu...
Nie mam pomysłu. Może ktoś się spotkał z czymś podobnym?