Dzień dobry! Jaka powinna być wartość ciśnienia oleju dla tipo 1,4 95 KM. Nigdzie nie mogę tego znaleźć, a jest mi to potrzebne.
Dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam!
To jest widok strony w wersji do druku
Dzień dobry! Jaka powinna być wartość ciśnienia oleju dla tipo 1,4 95 KM. Nigdzie nie mogę tego znaleźć, a jest mi to potrzebne.
Dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam!
A nie mogłeś przy okazji podać jakie masz?
Tak się buduje bazę wiedzy w internecie (każdy coś dorzuca, a nie tylko pyta innych, na każdy problem chce "gotowca").
Jak są zmienne fazy, to prawdopodobnie ma być więcej niż w jednostkach bez VVT. Co można znaleźć w starych książkach, serwisówkach do dowolnego Fiata z danym silnikiem. Na biegu jałowym x2 może być (jak stary grat miał podane minimum 0,7-0,9 bar przykładowo, to we współczesnym 1,5-1,8 można zobaczyć).
Dzięki kolego za konkretną odpowiedź. Jak zadawałem to pytanie to jeszcze nie wiedziałem ile mam. Teraz wiem. U mnie ciśnienie oleju wynosi od 4 barów na wolnych obrotach do 7 barów na średnich (na wysokich bałem się kręcić). Wskaźnik jest nowy kupiony w tym celu. Trzeba go jeszcze sprawdzić, ale... no nie może się tyle mylić. No to następne pytania:
Z jakiego powodu jest tak wysokie ciśnienie?
czym to grozi?
co robić?
Auto jest świeżo po naprawie głowicy( wypalony zawór), a ponieważ to już nie pierwszy raz i następnej naprawy chyba nie wytrzyma więc chcę wyeliminować wszelkie możliwe przyczyny.
Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!
Jacek