To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Analiza błędów -
1 załącznik(i)
Analiza błędów
Mam problem z komunikatem âkontrola świateł pozycyjnychâ. Najpierw komunikat wyskakiwał podczas jazdy w losowych momentach i praktycznie od razu znikał. Raz udało mi się zjechać gdy jeszcze komunikat się palił i zauważyłem, że światła pozycyjne nie świecą. Po ponownym odpaleniu wszystko było w porządku i światła działały.
W między czasie zorientowałem się, że w prawej tylnej lampie światła pozycyjne ledowe święcą o wiele mniej niż te w lewej lampie. Wymieniłem lampę na nową i już obie świecą podobnie. Natomiast teraz praktycznie od razu po uruchomieniu silnika i przekręceniu manetki ze światłami na światła pozycyjne wyświetla się ren sam komunikat i zapala żółta lampka świateł.
Przeskanowałem Mes-em błędy i takie wyskoczyły.
Załącznik 44160
Gdzie szukać przyczyny?
-
Gdzie? W internecie się dokształcić z podstaw elektryki samochodowej i co się dzieje jak zasilanie jest nieprawidłowe, szczególnie "masa" główna i korozja innych dupereli (wtyczki, gniazdka, oprawki żarówek, małe "masy" pomocnicze, skrzynka bezpieczników/przekaźników, korozja, wypalone styki).
Taka litania błędów wskazuje na to (i nie ma związku z konkretną marką/modelem, to typowy problem motoryzacyjny).
Alternator i/lub akumulator na wykończeniu również może powodować cuda w elektronice.
-
Możliwe że kostki w lampach podają słabą masę. Walczę z czymś podobnym w Evo. Lampy świecą, nie przygasają przy miganiu, włączaniu, LED w postojowych świecą wyraźnie i równo. Mimo to mam podobny błąd. Chcę położyć dodatkową masę na każdą lampę, bezpośrednio na ścieżki w lampie. W Doblo pomogło. Co ciekawie też jest problem z błędem jak u Ciebie, w prawej lampie. Dam znać czy dołożenie masy bezpośrednio na scieżki od żarówek i led pomogło.