To jest widok strony w wersji do druku
-
Gniazdo USB problem
Cześć,
mam dziwny problem z gniazdem USB w Tipo. W sumie mam kontakt z dwoma takimi autami (HB i SW 2019 i 2020 w wersji Longue z AA) i w obu jest to samo. Chodzi o to, że czasem, dosłownie kilka/kilkanaście razy w roku, niezależnie od tego czy jest zima/lato ciepło/zimno (a używam AA po kablu prawie codziennie) gniazdo USB się rozłącza, w sensie takim, że nie działa AA i w ogóle nie wykrywa telefonu, nawet nie ładuje. Czasem dzieje się to nagle podczas jazdy, a czasem nie działa od razu po odpaleniu auta. Oczywiście zawsze jak AA (mapa) są najbardziej potrzebne :( Po za tym USB, wszystko inne działa.
Co pomaga, w jakich warunkach zasilanie wraca? Nie wiem, bo czasem jak nie potrzebuję pilnie mapy, to po prostu olewam temat, dojadę, zgaszę auto i jak wracam po jakimś czasie to działa normalnie. Co ważne, chwilowe zgaszenie auta (wyłączenie zapłonu i włączenie ponowne od razu) nie pomaga. Musi chwilę postać zgaszony.
W krytycznych sytuacjach, gdy mi się mocno spieszyło pomagało zgaszenie auta, a następnie po tym wyjęcie i włożenie spowrotem bezpiecznika od USB (F36 w skrzynce pod kierownicą). Po tym USB wracało.
Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Nie jest to jakiś super poważny problem, ale czasem bywa uciążliwy, szczególnie w obcym terenie.
-
Problem znany, ale nie rozwiązany. Tzn. nikt oficjalnie nie potwierdził czy wymiana gniazda USB czy wgranie nowego softu czy cos innego pomogło USB działa bez problemu
-
W sensie, że wgrano nowy soft, wymieniono gniazdo i problem ustał?
Ciekawe czy tam coś się nie wiesza gdzieś, bo sposoby które opisałem (wyjęcie bezpiecznika, albo zgaszenie auta na dłużej najczęściej wraz z zamknięciem go) powodują odcięcie na zero zasilania do gniazda i ogólnie systemu multimediów. Bo nawet jak zgasimy tak poprostu auto na parę sekund to USB i tak przez chwilę podtrzymuje zasilanie, przy założeniu normalnego działania.
Tylko pytanie, jakie element elektroniczny/software'owy może dawać taki efekt?
-
Po przeczytaniu postu autora tematu, uświadomiłem Sobie że miałem ten sam problem z USB, mianowicie czasem rozłączał, ale u Mnie na chwilę i sam łączył ponownie.
Ostatnio przestał działać wgl, stało się to po montażu wskaźnika LPG obok gniazda USB,
Zdjąłem panel i pomimo że wtyki od USB były wciśnięte jak powinny. Nie łączył i nie ładował nawet.
Kilkukrotne zołączenie wtyczki i ponowne założenie pomogło.
USB zadziałało o już od 2 m-czy nie rozłącza mi gdy korzystam.
Polecam spróbować bo nic nie kosztuje a może akurat.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Panel jest łatwy do zdemontowania, podważałem od lewej strony, cała operacja trwała 4minuty.
-
Cytat:
Napisał
krzychu652
W sensie, że wgrano nowy soft, wymieniono gniazdo i problem ustał?
Tylko pytanie, jakie element elektroniczny/software'owy może dawać taki efekt?
Ze w sensie, że ktoś aktualizował soft, zmieniał gniazdo i już nie napisał czy to pomogło, ewentualnie która operacja. Generalnie problem to zanik zasilania