To jest widok strony w wersji do druku
-
Kilka pytań o elektrykę
Cześć,
Kilka dni temu kupiłem Tipo 1.4 16V 95KM z 2016 roku, od 1. właściciela (rocznik 1966) z przebiegiem zaledwie 60 300km. Wszystko (na szczęście) w porządku i mam kilka pytań:
1. Gdy otwieram auto z pilota to migają kierunkowskazy - to jest spoko, ale zapalają się też przednie i tylne światła. Można to jakoś samemu wyłączyć? Czy tylko w ASO Fiata?
2. Auto podobno ma światła do jazdy dziennej. Gdy uruchomię silnik a manetka od świateł jest w położeniu "0" czyli "zero" to lekko świecą się żarówki w wewnętrznej części przednich lamp, no ale świecą się także tylne, czerwone żaróweczki pozycyjne. Przepisy mówią, że jak mają to być światła do jazdy dziennej to z tyłu nie powinno się nić świecić, prawda? Więc w razie kontroli Policjant się może doczepić, prawda?
3. Auto z lutego 2016 a ma zamontowany akumulator z 11.2019 więc się domyślam, że auto mało jeździło i padł aku po 3 latach. Tyle, że jest zamontowany teraz aku o pojemności 60Ah - czy to nie za dużo do 1.4? Oczywiscie chcę go wyjąć i naładować prostownikiem, bo nie wiem czy naładowany jest teraz na max czy może na 3/4 itd
4. Gdy jade np. 60 km/h na 4 biegu i puszczę nogę z gazu to wiadomo - auto zaczyna hamowac silnikiem i inne auta, ktory do tej pory jeździłem pokazywały wtedy chwilowe spalanie 0.0 l/100km a Tipo pokazuje wtedy zawsze 2.0 litra. Wy też tak macie? To przecież oczywiste przekłamywanie, bo po puszczeniu nogi z gazu podczas gdy jest wrzucony bieg i obroty są wyższe niż ok 1800 - 1900 obr/min odcinany jest dopływ paliwa... No chyba, ze Fiat to opracował sobie inaczej.
Pozdrawiam i czekam na info o Waszych doświadczeniach :D
-
1. Ustawienia radia (fabryczne) i tam szukaj. 2. Ja jeżdżę na automatycznych, policja widziała mnie i nic nie było. Tym raczej się nie przejmuj za dnia. 3. Według konfiguratora wychodzi 62-64 Ah więc twój rozmiar może być.
-
1 albo w radiu albo w zegarach jak masz ubogie radio - opcja światła powitania szukaj
2 swiatala drogowe masz bodajże h15 to znaczy masz tam długie z dziennymi. Fiat tak to homologował i jest ok. Na zero masz dzienne i razem z nimi tylne pozycje. Nikt się nie doczepi.
3. Fabryczne aku było do bani i po 2 - 3 latach większość użytkowników wymieniła aku niezalanie od przebiegu.
4. Nie wiem, mam wersje z LPG i takie rzeczy jak chwilowe spalanie i zasięg są u mnie wykastrowane fabrycznie :-(
-
Ludzie to lenie. Wszystkie odpowiedzi są w instrukcji obsługi i na forum, swoją drogą wiele razy wałkowane, a temat spalania 2.0l/100km minimum 20 lat znany?
-
No widzisz, świta mi, że coś było o tym 2/100 i że trzeba coś przestawić ale w sumie mimo tego wałkowania nie wiem - nie dotyczy. Pamięć wybiórcza jest zajebista czasami ;-P
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
No widzisz, świta mi, że coś było o tym 2/100 i że trzeba coś przestawić ale w sumie mimo tego wałkowania nie wiem - nie dotyczy. Pamięć wybiórcza jest zajebista czasami ;-P
Tego nie przestawisz (jedynie jednostkę), tak jest i już. W VAG wyświetla 0l/100km przy odpuszczonym gazie na biegu, a na postoju/luzaku l/h - im chciało się to zrobić porządniej, FIAT poszedł na łatwiznę.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ludzie to lenie. Wszystkie odpowiedzi są w instrukcji obsługi i na forum, swoją drogą wiele razy wałkowane, a temat spalania 2.0l/100km minimum 20 lat znany?
Witaj, zgadzam się, że część ludzi to lenie. Ja się myślę do nich nie do końca zaliczam, bo czytałem m.in wątki takie jak ten:
https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...go-gazu-35240/
no ale skoro już pisałem o 3 rzeczach to uznałem, ze nic się nie stanie jak na samym końcu dodam też ten czwarty temat o spalaniu... Tym bardziej, że napisałem od razu swoją opinię, że "To przecież oczywiste przekłamywanie" itd.
Całe jednak szczęście, że tu na forum są tylko same miłe i uprzejme osoby, które wchodzą tu nie po to tylko by krytykować innych podnosząc w ten sposób sobie swoją wartość ale wchodzą po to, by dać dobrą radę komuś nowemu, kto grzecznie pyta i chce zostać częścią rodziny Fiata - bo po to przecież powstało to forum...
A przechodząc do innych odpowiedzi - dziękuję za zainteresowanie tematem, szczególnie za info o światłach powitania
Cytat:
Napisał
Qvadrat
1 albo w radiu albo w zegarach jak masz ubogie radio - opcja światła powitania szukaj
bo nie wiedziałem jak się ta funkcja nazywa
-
Cytat:
Napisał
Lukasz.T
Cześć,
Kilka dni temu kupiłem Tipo 1.4 16V 95KM z 2016 roku, od 1. właściciela (rocznik 1966) z przebiegiem zaledwie 60 300km. Wszystko (na szczęście) w porządku i mam kilka pytań:
1. Gdy otwieram auto z pilota to migają kierunkowskazy - to jest spoko, ale zapalają się też przednie i tylne światła. Można to jakoś samemu wyłączyć? Czy tylko w ASO Fiata?
2. Auto podobno ma światła do jazdy dziennej. Gdy uruchomię silnik a manetka od świateł jest w położeniu "0" czyli "zero" to lekko świecą się żarówki w wewnętrznej części przednich lamp, no ale świecą się także tylne, czerwone żaróweczki pozycyjne. Przepisy mówią, że jak mają to być światła do jazdy dziennej to z tyłu nie powinno się nić świecić, prawda? Więc w razie kontroli Policjant się może doczepić, prawda?
3. Auto z lutego 2016 a ma zamontowany akumulator z 11.2019 więc się domyślam, że auto mało jeździło i padł aku po 3 latach. Tyle, że jest zamontowany teraz aku o pojemności 60Ah - czy to nie za dużo do 1.4? Oczywiscie chcę go wyjąć i naładować prostownikiem, bo nie wiem czy naładowany jest teraz na max czy może na 3/4 itd
4. Gdy jade np. 60 km/h na 4 biegu i puszczę nogę z gazu to wiadomo - auto zaczyna hamowac silnikiem i inne auta, ktory do tej pory jeździłem pokazywały wtedy chwilowe spalanie 0.0 l/100km a Tipo pokazuje wtedy zawsze 2.0 litra. Wy też tak macie? To przecież oczywiste przekłamywanie, bo po puszczeniu nogi z gazu podczas gdy jest wrzucony bieg i obroty są wyższe niż ok 1800 - 1900 obr/min odcinany jest dopływ paliwa... No chyba, ze Fiat to opracował sobie inaczej.
Pozdrawiam i czekam na info o Waszych doświadczeniach :D
co do dziennych - mam przednie dzienne ledowe i tam tez sie swieci tył. Zdaje sie ze po którymś roku musialy sie i tylne zapalać
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
Zdaje sie ze po którymś roku musialy sie i tylne zapalać
W krajach skandynawskich tylne muszą się palić, w pozostałych nie.