To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Końcówki drążków -
Końcówki drążków
Cześć
Mam Fiata Bravo z 2008. Mam do wymiany m.in. końcówki drążków. Mechanik mi powiedział że nie da się ich samych wymienić bo nie są skręcane tylko wspawane i musi je wymienić razem z drążkami.
Czuję że coś ściemnia żeby zwiększyć koszty bo widziałem w internecie że można kupić same końcówki. Ktoś może powiedzieć czy da się wymienić same końcówki?
-
Dokładnie ściemnia mechanik:smile:- końcówki są odkręcane.
-
Chyba że jakiś talent tam grzebał i usprawnił spawarką. Ogólnie końcówki drążka to gwint i nakrętka kontrująca. Da się to zrobić samemu pod domem. Zdejmuje się koło, czyści gwinty, polewa WD, warto poczekać dzień lub dwa żeby dobrze spenetrowało. Na zdjętym kole można spróbować zluzować nakrętkę kontrującą ale tak aby nie wykręcić drążka z końcówki, zluzować stożek w zwrotnicy, delikatnie złożyć stożek aby nie wypadało i luzów nie było. Później zakładamy koło, stawiamy auto na kołach, przetaczamy tak aby skręcić koła prawie na maksa i uzyskać dostęp do tej końcówki. Bez podnoszenia pojazdu zdejmujemy końcówkę ze stożka, wykręcamy drążek, wszystko tak aby nie szarpać kołem. Nakręcamy nową końcówkę tyle aby weszła w stożek bez oporów i przestawiania koła, wstępnie dokręcamy. Resztę dokręcamy po podniesieniu i zdjęciu koła. Jeśli było złożone bez poruszania kołem to zbieżność nie powinna ulec zmianie, warto ją sprawdzić ale opony nie zniszczą się od razu.
Końcówki wahacza oryginalnie są nitowane więc trzeba wyjąć wahacz żeby rozwiercić nity, na samochodzie bez szans, tylko otwory można rozwalić.